PUBLICITAT

El cervell del futur d'Euoropa

ROSA JIMÉNEZ

El centre ESTEC, gestor d'idees i cor tecnològic de l'Agència Espacial Europea (ESA), porta més de mig segle impulsant la conquesta de l'espai des d'Europa amb projectes que contribueixen també a millorar la vida diària dels ciutadans.

«L'espai és un trencador de fronteres», capaç de fer evolucionar la tecnologia utilitzada en la quotidianitat, diu Alberto Tobies, director del departament de Sistemes, Software i Tecnologia del Centre Europeu d'Investigació i Tecnologia Espacial (ESTEC).

Tobies, que treballa a ESTEC des del 1984, assegura que la inversió que es fa a l'espai «es retorna amb escreix» i es diversifica en tecnologia terrestre en àrees tan diverses com la robòtica, l'alimentació, la telemedicina o el reciclatge d'aigua.

Situat a Noordwijk, a la costa holandesa, aquest centre, que compta amb 2.700 empleats, és el cervell del qual van sorgir projectes de bandera com Galileu –el futur sistema de navegació per satèl·lit europeu–, satèl·lits de telecomunicacions, missions d'exploració de Mart o vols tripulats.

La gènesi del progrés tecnològic espacial europeu passa per ESTEC, que reuneix la capacitat tècnica i de gestió de programes de l'ESA i el més gran dels repartits a la Unió Europea (UE). Pel director del programa Galileu, Javier Benedicto, la diversitat cultural dels treballadors «ens dóna una riquesa enorme, cada nacionalitat té els seus punts forts i els seus punts febles i ens complementem molt bé».

Galileu també es va originar en aquest centre, des d'on «unes poques persones, entre elles un parell d'espanyols, van començar a llançar les primeres idees», assenyala Benet.Fundat el 1962 com part de l'Organització Europea d'Investigació Espacial, precursora de l'ESA, aquest centre acull instal·lacions per provar satèl·lits o vehicles espacials capaços d'imitar les vibracions o temperatures extremes que experimentaran en el seu llançament, i això gràcies al seu emplaçament sobre un terreny sorrenc pròxim la platja.

Inclou laboratoris que ajuden a la indústria a fer controls de qualitat i una «incubadora» de projectes de negocis que creen aplicacions terrestres a partir de tecnologia espacial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT