PUBLICITAT

Vacances en pau a Andorra

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

El programa Vacances en pau s'ha vist aquest any també afectat per la crisi. Hi ha molta gent que pensa que primer s'ha d'atendre als nens del país que passen gana i que no s'ha de ajudar als de fora. Per això està passant també, a tot arreu, amb els immigrants. Hi ha molta gent que els posaria a fora, perquè pensen que ocupen feines pròpies. ¡Gent insolidària! Però només és la meva opinió. ¿Per què penso així? Perquè la majoria de les vegades els immigrants fan tasques que no vol fer ningú més i, a més, tothom té dret a una oportunitat de millorar la seva vida. Qualsevol nen, sigui d'on sigui, mereix tenir alguna alegria en la seva vida! A totes les famílies acollidores d'aquests nens els uneix el mateix esperit d'ajut i de solidaritat amb altres éssers humans. I això és simplement fruit d'una casualitat, li podria haver tocat a qualsevol altre. Vull manifestar la meva admiració pel que fan, que no és una tasca tan fàcil com es pensen alguns. Al començament, ni per als nens, ni per a les famílies que els acullen. Cal habituar-se al canvi i això és molt difícil.

A Andorra van arribar, a diferencia de l'any passat que van ser 13 els nens acollits, aquest dissabte passat nou nens sahrauís, però no tant sols arriben a Andorra, a Espanya arriben per centenars. Només per esmentar alguns llocs, a Sevilla, per exemple, hi ha aquest estiu 300 famílies que acolliran nens entre els vuit i els 12 anys, a Alacant han arribat més de 500 nens per passar tots ells els pròxims dos mesos lluny de la seva difícil realitat quotidiana als camps de concentració de Tindouf a Algèria.

Aquest programa, a més de servir per treure els nens sahrauís del desert on habiten dins de campaments de refugiats i evitar que suportin un estiu de mancances sanitàries, nutricionals i vitals en un àrid i pedregós desert a més de 50 graus de temperatura, també serveix perquè els nens puguin passar a Andorra les revisions mèdiques a les quals no poden accedir al lloc en què habiten i puguin recobrar les seves forces. A més té com objectiu sensibilitzar a les famílies, e inclús a la societat, sobre la realitat del poble sahrauí, fent-los viure una experiència solidària enriquidora on els més joves, i també els majors, conviuran i compartiran experiències amb nens d'una altra cultura, amb altres costums i, especialment, que viuen una altra realitat social molt diferent de la nostra.

Els nens, doncs, seran a Andorra durant aquest estiu, els propers dos mesos, i compartiran activitats amb els nens i nenes andorrans i passaran les seves revisions mèdiques. Per exemple, l'any passat un dels nens va ser intervingut de les amígdales.

Aquest any, l'Adsaps –Associació d'Amics del Poble Sahrauí– ha hagut de treballar molt per fer realitat un cop més les Vacances en pau, i, finalment, ho han pogut fer gràcies a la Fundació BPA, l'Associació Carisma i alguns dels comuns.

Per acabar, dir que la meva il·lusió seria que aquest programa es pogués realitzar durant molts més anys; però, encara molt més, que la situació del poble sahrauí es pogués solucionar d'alguna manera i recobressin les seves vides en una terra que fos la seva terra i amb la que poguessin sentir-se identificats, lluny de l'amuntegament d'aquests camps de concentració on malviuen



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT