PUBLICITAT

Les pensions i la Constitució

JOSE LUÍS GÓMEZ
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

El president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, va venir a dir aquest cap de setmana en una entrevista al canal Euronews que la política econòmica de la UE no serveix –cosa ja demostrada– i que cal canviar-la. Res molt diferent del que va escriure una setmana abans a The New York Times el premi Nobel d'Economia Paul Krugman. Fins i tot el sovint obedient president espanyol, Mariano Rajoy, ja preveu algunes de les polítiques ordenades per Angela Merkel. Més tard o més d'hora, Alemanya haurà de canviar el seu model d'Europa. O anar-se'n. Fins i tot és difícil que a hores d'ara pugui forçar la sortida d'algun país de l'euro, perquè haurien de marxar tants que seria més fàcil que fos només Alemanya.

El normal és que no se'n vagi ningú i que després de les eleccions alemanyes de setembre es recondueixin moltes coses. Alguna cosa es mou, de fet, en aquest sentit a Brussel·les, on segueixen estrenyent però no penjant. El plantejament aplicat a la crítica situació de l'eurozona és perfectament extrapolable a Espanya pel que fa a certes reformes en marxa. Per analogia amb l'argumentació del president de la República Portuguesa, que adverteix que el problema no està sol a l'atur juvenil, tindríem que a Espanya la clau del futur tampoc està a tocar a la baixa les pensions, que és ara per avui el principal element de cohesió social d'un país amb més de sis milions d'aturats, molts d'ells ja sense prestacions.

Si Europa recupera un camí del creixement i Espanya se suma al grup, el problema no seran les pensions. Hi ha una frase de qui va ser director de Trànsit, subsecretari d'Interior i secretari general de Comunicacions, José Luis Martín Palacín, que ho explica de manera clara: «No és la sostenibilitat de les pensions sinó la sostenibilitat del sistema el que cal resoldre». En efecte, com adverteix en una anàlisi publicat a Mundiario, el pitjor mètode per resoldre un problema és el de tractar de solucionar els efectes sense afrontar les causes. Se suposa que Espanya no estarà eternament en crisi i que, almenys a mitjà termini, també serà capaç de canviar la seva piràmide demogràfica. Sembla una mica del que s'obliden uns experts més dòcils al designi del Govern que al mandat de la Constitució, que en el seu article 50 diu: «Els poders públics garantiran, mitjançant pensions adequades i periòdicament actualitzades, la suficiència econòmica als ciutadans durant la tercera edat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT