PUBLICITAT

Les guardes d'infants

GLÒRIA GURDÓ
PERIODISTA

La professió de guarda d'infants va cap a caiguda segons es desprèn de la poca demanda d'acreditacions que rep el ministeri de Salut i Benestar i de la radiografia que fa la presidenta del Col·lectiu andorrà de mainaderes, Manuela Torrado, que explica que des de fa uns anys la situació ha canviat molt a causa de la crisi que ha fet que la demanda de les famílies per aquest servei estigui molt parada. Un servei que si es dóna tal com estableix la llei ha de ser car per força.

I és que les guardes d'infants des que es va regular la professió, ara fa 12 anys, només poden tenir cura de quatre nens, cinc en el cas que un d'ells sigui el propi fill. A més, la seva llar ha de complir uns normes de seguretat específiques relacionades amb la protecció d'elements que puguin ser perillosos per als infants, i ha de passar la inspecció de Seguretat Industrial. La cuidadora també ha de tenir una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil i d'accidents. En definitiva, conec persones que es van treure l'acreditacióperò que mai han exercit l'ofici. I en conec d'altres que sense tenir-la exerceixen i no cuiden tres o quatre nens i nenes, sinó que en cuiden el doble, sobradament.

Per això em pregunto, ¿com controla el ministeri l'exercici de la professió? ¿De les vint i una guardes d'infants actualment acreditades, quantes han exercit i quantes exerceixen encara?

Tantes preguntes com possibles casos de figura, perquè només aquest any, 12 persones més es van interessar per la professió, això vol dir que van fer la formació i van passar un examen. D'aquestes nou van aprovar però cap s'ha interessat per obtenir l'acreditació. I és que si les famílies no poden pagar per deixar-los la guarda dels fills, no val la pena ni començar.

Sobretot quan se sap que fins i tot en els temps de més bonança, les guardes d'infants que triomfen i triomfaven no són precisament les que fan bé els deures, sinó tot al contrari. Perquè curiosament, les famílies que més han recorregut al servei són en la majoria de casos, també les famílies més necessitades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT