Més impostos a la vista
- Foto: EL PERIÒDIC
Espanya deu molt, li cobren molts interessos i per poder pagar s'estreny el cinturó i recapta més, amb la qual cosa la majoria de la gent viu cada vegada pitjor. És un model fet a mida dels que presten els diners, fins ara poc o gens negociat. Europa –llegiu Alemanya–tampoc ajuda i el Banc Central Europeu s'aplica calmants de tant en tant.
En l'episodi més recent, la UE acaba de dir que hi ha marge per a la revisió impositiva sobre la base que la ràtio ingressos tributaris/PIB és més baixa a Espanya que en altres països europeus. Òbviament, com diu la professora Maria Bastida, una pujada de l'IVA millora aquesta ràtio pel numerador, almenys en teoria, però si es puja la recaptació per IRPF (perquè es cobra més, no perquè s'apugen els tipus), la de l'impost de Societats (perquè les empreses tenen més beneficis), i la de l'IVA (perquè es ven més, sense variar els tipus actuals) es milloraria igualment la ràtio, amb la particularitat que progressaria també el denominador i hi hauria un efecte multiplicador en l'economia. Però un model així exigeix ?polítiques expansives i de creixement, que és just el que no hi ha ni es veu a l'horitzó més immediat.
De tornada a la realitat, el que seguim veient és que, tot i les retallades pressupostàries i de les pujades d'impostos de Rajoy, resulta difícil complir els objectius de dèficit, el que explica que Brussel · les i Madrid només pensin en incrementar els impostos i en practicar noves retallades en pensions, educació, sanitat i atur. L'alternativa a noves pujades fiscals seria perseguir el frau i l'evasió de capitals, ja que si s'evitessin els dos fenòmens, la recaptació pràcticament es doblaria, però tampoc en aquest front s'observen resultats.
Sembla evident que Espanya necessita una reforma fiscal en profunditat, lluny de seguir aplicant pegats. Almenys si vol mantenir l'Estat del benestar amb uns mínims de qualitat. Si definís bé quin tipus d'Estat eficient cal, quedaria quantificar el seu cost i repartir-lo de la manera més equitativa possible, amb visió de conjunt i transparència, sense més arranjaments.
Per a més informació consulti l'edició en paper.