La Mare de Déu de l'Ecologia
- Foto:
aquest dissabte tindrà lloc a Encamp, al camí de les Pardines, una nova edició de la Diada de la Mare de Déu de l'Ecologia.
La veritat és que mai he anat a aquesta festa, ni tan sols havia sentit parlar abans d'aquesta Verge. I la meva curiositat m'ha portat ha buscar informació sobre aquest tema.
I he trobat un aplec similar a la nostra diada que se celebra el primer diumenge del mes de juny des de ja fa 25 anys. La trobada té lloc al Santuari Ecològic del Castell de Gallifa, un espai d'encontre i defensa dels valors ecològics des d'una perspectiva cristiana, on es realitzen durant tot el dia activitats relacionades amb la natura.
Un dels actes principals d'aquest aplec que congrega persones vingudes d'arreu del país és la lectura de l'Elogi de la Naturalesa, seguit d'una Pregària sobre el Món, el cant dels goigs a la Mare de Déu de l'Ecologia i, com ofrena a la verge, és tradició la plantada d'un arbre en el recinte dels voltants del santuari.
La història d'aquest santuari i la seva Verge és ben curiosa. El santuari va néixer l'any 1986 quan es va decidir restaurar l'antiga ermita de la Mare de Déu del Castell i convertir aquest espai tranquil i de vistes esplèndides en un lloc per afavorir la natura. I com no tenien verge pròpia, el col·leccionista Jesús Prujà va donar una imatge d'una Verge del segle XI que havia trobat a les golfes d'una masia dels voltants d'Olot, la qual va ser batejada com a Mare de Déu de l'Ecologia.
Altres actes destacats dins d'aquest aplec són l'homenatge a una persona o col·lectiu protector de la natura i el medi ambient, el repartiment de coca i mistela per a tots els assistents a la trobada, cants corals i sardanes i, com a fi de festa, una arrosada popular amb postres i rom cremat.
Per a més informació consulti l'edició en paper.