PUBLICITAT

Actitud d'escoltar

ALEXIS ESTOPIÑÁN
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

És un tòpic, però el cert és que és un refugi i alhora un aprenentatge. El refugi de la música és genial, l'aliat idoni per entendre què passa al món. Tot un mar de sentiments en els sons d'una melodia, que acaben per omplir tots els racons de l'ànima.

Cansat de parlar, de reclamar i no ser escoltat. O pitjor, quan després de dir, a sobre es mal interpreta intencionadament, buscant personalismes a on no n'hi han. Quan veus com el que defensen persones amb vellesa i experiència és menystingut. Quan veus que al final no faran cas perquè la història la escriuen els vencedors.

Llavors cerco la música com si es tractés de l'aire que respiro. Potser és un refugi per a covards, potser és una teràpia, però el cert és que la música aporta el complement idoni a tot estat d'ànim. És més, amb ella s'aprèn a escoltar.

Aquests dies he conegut una jove prodigi. He de confessar que el primer que em va atreure va ser l' atractiva que és. Però després d'escoltar-la ha estat quan he caigut als seus peus. Vesteix com una model, de fet aquesta setmana posa vestits de dissenyadors espanyols per El País Setmanal. Però no és model. Yuja Want és una virtuosa pianista de només 26 anys, de la qui aconsello escoltar qualsevol de les peces que es pugui escoltar a través del YouTube. Si ho fa, l'article d'avui ja haurà merescut la pena.

Yuja Want és una pianista xinesa instal·lada a Nova York, a la qual Deutsche Grammophon ja li ha produït quatre CD's. Però a més, no és com ho era Glenn Gould, d'una personalitat excèntrica, hipocondríaca i aparentment asexuada. Sinó que és una jove com qualsevol altre, a qui li agrada escoltar la cantant preferida de la meva filla, Rihanna, i al meu grup preferit, Radiohead.

Escoltar música omple, però si un té la oportunitat d'escoltar a joves talents és signe de futur segur. I això és el que gaudirem aquest dissabte a l'església d'Ordino, amb la Laia Monstestruc i en Lucas Guillem. Joves talents andorrà que en alguna ocasió els hem pogut sentir en els Festivals de música de l'Institut d'Estudis Musicals.

Escoltar música serveix per aprendre a escoltar, aprendre a tenir l'actitud d'escoltar, i no em refereixo tant sols a la música. Aquest sens dubte és un bon consell, per a aquells que no tenen l'actitud d'escoltar als demès, aprendre a escoltar i tenir en compte aquells que no pensen igual, incorporant allò que proposen, perquè potser poden aportar quelcom d'important. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT