PUBLICITAT

Llistes obertes ja!

ALEXIS ESTOPIÑAN
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Avui hem conegut més detalladament amb quins criteris es vol modificar el sistema electoral de representació proporcional.

No sols es pretén deixar obertes les llistes per poder escollir els candidats de les diferents llistes, sinó que també es donarà l'opció al ciutadà de marcar les seves prioritats marcant, amb números, l'ordre de preferència.

Qualsevol ciutadà podrà posar els números de l'u al catorze, en les diferents llistes que optin a les eleccions generals. Si no posa cap número serà un vot en blanc, i si en posa 15 serà un vot nul. Per contra, podrà posar-ne menys de 14, i el vot serà vàlid.

D'aquesta manera, els ciutadans escolliran els seus representats i alhora els valoraran pels seus mèrits, i en base a aquests mèrits seran escollits en un ordre de preferència.

La llista tancada que fins ara ens està imposant el sistema electoral, té tot una sèrie de vicis i virtuts, que arrosseguen no sols als ciutadans, sinó també als partits polítics, els quals han de fer mans i mànigues per tancar una llista.

Amb aquest sistema no sols es trenca les lògiques internes de partit, sinó que el nou sistema electoral dota de meritocràcia als polítics i d'aquí a la política. És sens dubte un mecanisme per escurçar distàncies entre els representants i els ciutadans. I alhora, permetent l'enumeració de les preferències, dotarà de major reconeixement i responsabilitat als representants polítics.

No sols això, es dóna més possibilitats als partits polítics a optar al govern o al comú.

En una societat tant petita com la nostra, on tots ens coneixem i on avui som ciutadans de a peu i demà, per casualitat o vocació, som representants polítics, és important que podem escollir a les persones que volem que ens representin.

No sé quina serà la reacció dels partits polítics. No sé si s'agafaran al corporativisme, cercant tota mena de tristos tòpics, o si per contra, seran valents a deixar la porta oberta, per a que entri a cada casa, els criteris de la meritocràcia, de reconeixement i de prudència que ha de caracteritzar tot bon polític.

Es tracta d'una iniciativa legislativa popular, així que, ¿a on s'ha de signar?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT