PUBLICITAT

Ni pugem ni baixem

CARMEN TOMÀS

La borsa espanyola després d'unes setmanes d'alegria ha quedat literalment parada. Ni les bones condicions de l'última subhasta de deute públic, ni la referència borsària alemanya i nord-americana, ambdues en màxims històrics, han aconseguit moure l'IBEX dels 8.500. Tampoc els inversors es van deixar aclaparar per l'oferta llançada pel BCE d'estudiar la compra a les entitats financeres del sud d'Europa de paquets de crèdit a petites i mitjanes empreses perquè puguin obtenir liquidesa. Per als experts, el que ha passat a la borsa és una simple recollida de beneficis després de moltes sessions a l'alça. Sembla que als inversors no els acaba de tornar la confiança. El diferencial amb el bo alemany a 10 anys no baixa del 4%. Molt interessant ha estat l'informe publicat pel servei d'estudis del BBVA en el qual s'insta el govern a baixar els impostos directes i a seguir amb les reformes. És veritat que empitjora les previsions per a aquest any, però també assegura que el 2014 tornarà el creixement i poc a poc l'ocupació. Interessant la dada que la moderació salarial aconseguida l'any passat, ens ha estalviat més de 60.000 llocs de treball. Diu el BBVA que d'haver-se assolit aquest acord des de 2008 s'haguessin deixat de perdre un milió de llocs de treball.

El Govern té dos fronts oberts prioritaris. L'aprovació de la Llei de Qualitat de l'Ensenyament, de la qual se'n ha ajornat l' aprovació potser diverses setmanes, i debatre amb la Caixes el nou finançament. El fet que Espanya hagi aconseguit un respir de dos anys per complir l'objectiu de dèficit del 3% vol ser aprofitat per alguns per flexibilitzar els objectius del govern amb les Caixes.

«Cap ciutadà es quedarà sense serveis públics essencials». És el que diu el govern, encara que alguns interpreten, fins i tot al PP, que un dèficit a la carta igualaria els que ho fan bé amb els que no, que en realitat seria el mateix esforçar-se que no fer-ho. Un assumpte espinós que el govern haurà d'aclarir com més aviat. Sembla que Montoro s'ha posat ferm davant Catalunya. Veurem què passa en els propers dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT