PUBLICITAT

J. Luis Alonso de Santos

FABIOLA SOFIA MASEGOSA
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Aquest dilluns passat he tingut el plaer d'assistir a una conferència a l'Ambaixada espanyola de l'autor i director teatral José Luis Alonso de Santos. Jo ja havia llegit tres de les seves obres sobre les que vaig realitzar uns treballs. Però mai ho havia vist en persona i em venia de gust, a més de posar-li cara, saber alguna cosa més sobre ell i la seva obra. Em va fascinar realment la seva filosofia de la vida encara que les seves obres ja reflectien la seva manera de pensar. Perquè parlar d'Alonso de Santos és també parlar de compromís social, de recerca i del plaer de comunicar. El que més sento és no haver tingut l'oportunitat de veure-les representades, encara que mai és tard.

Les obres de l'autor que he tingut l'oportunitat de llegir són les següents: Cuadros de amor y humor al fresco, Un hombre de suerte i La comedia de Carla y Luisa.

En aquestes obres Alonso de Santos fa un ús del llenguatge ajustat i precís que li permet caracteritzar d'una manera molt precisa als diferents personatges. A més els temes que utilitza són sempre actuals i polèmics: la lluita per la supervivència apareix al quadre Agosto; la crítica a la pràctica psicoanalítica té el seu lloc en Complejo de mucha castración i la solitud que les persones poden sentir, tot i estar en companyia d'altres, és abordada en Domingo mañana, només per esmentar alguns.

Com es dedueix de la seva trajectòria, José Luis Alonso de Santos és un home de teatre. En diferents etapes, a més d'escriure'l, ho ha interpretat, dirigit, ensenyat, ha organitzat representacions i, fins i tot, ha recorregut, com els còmics d'antany, la geografia espanyola representant diferents obres, tant pròpies com d'altres autors. Els seus textos dramàtics revelen una destresa inusual per la tragicomèdia en clau costumista i amb voluntat crítica.

Però, Alonso de Santos no es conforma només amb fer teatre, sinó que conrea molts altres gèneres literaris dins la seva extensa obra. L'autor ha escrit també guions de cinema, sèries de televisió com Eva i Adam, narrativa infantil i novel·les. Tot un home polifacètic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT