PUBLICITAT

El son del borinot

  • Anem al llit després de sentir notícies de detencions, imputacions, filtracions i, documentació secreta
BRU NOYA
Periodic
Foto: noe

Dormir no és tan fàcil com sembla. En donen fe la quantitat de clíniques del son, de llibres com els del doctor Estivill, de medicaments, mètodes, teràpies, insomnes, sonàmbuls i víctimes de malsons. Però és que a més, dormir és una activitat complexa. Un de cada tres adults té problemes per fer-ho, entre els quals m'incloc. Cada dia a les quatre de la matinada, em desperto i em costa molt tornar a agafar el son. I vinga donar voltes al llit i a reflexionar, per dir-ho d'alguna manera. La darrera matinada va estar dedicada a les animalades.

Condicionat per les notícies del dia sobre l'inevitable retorn estival del mosquit tigre, la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre, el segon any consecutiu sense naixement de trencalòs a Andorra, les dues tortugues que van quedar fossilitzades mentre copulaven (47 milions d'anys enganxades!!!), la grip aviar a la Xina i sobretot per la inquietant nota de premsa de l'Aquàrium de Barcelona sobre el festeig de les sèpies, la seva desenfrenada carrera de reproducció i la seva mort de pur esgotament vaig pensar, suposo que per solidaritat animal, si els insectes dormen. Ho fan les aus, els vertebrats en general i els mamífers, encara que alguns, com jo, no de manera suficient quan una nit ben dormida serveix per espantar tots els fantasmes que truquen a la nostra imaginació.

Ja es difícil esbrinar si un animal està quiet amb els ulls tancats o està dormint, atès que per a un insecte, que ni tan sols els tanca, com una formiga, una abella reina o la mosca del vinagre, la dificultat encara és més gran. Té mèrit discernir si el nostre son REM (Rapid Eye Movement) és, aplicat a les antenes d'un insecte, un RAM (Rapid Antennal Movement) quan la humanitat debat qui és escriptor mediàtic o qui no, i perquè la sèrie Mad men ha passat de ser un homenatge al glamour, a la moda amb les camises blanques de coll estret de Don Draper, a l'interiorisme i al disseny, a exhibir personatges que vomiten quan beuen massa i d'altres que cada dos per tres efectuen proclames sobre els efectes nocius del tabac.

Si és complicat saber si un borinot dorm o descansa, encara ho és més saber si somia i en què. Em refereixo a l'insecte. Perquè el veí del quart que celebra cada gol del Madrid amb una intensitat aguda del so, que pot deixar sense vidres les làmpades de tota Bohèmia, sé que somia en Cristiano Ronaldo i que el seu malson és Lewandowski, el davanter polonès del Borussia Dortmund, autor de quatre gols al partit d'anada de les semifinals de la Lliga de Campions. I no m'ha calgut posar-lo en una màquina de ressonància magnètica i anar mesurant l'activitat del cervell mentre dormia. Això ho ha fet un equip d'investigadors japonesos que ha aconseguit descodificar el que una persona estava somniant i tenen els vídeos corresponents. Com a la pel·lícula Inception, on el personatge interpretat per Leonardo di Caprio, és un lladre d'idees que se submergeix il·legalment en els somnis per a extraure informació, i ho fa per mitjà d'una injecció en el seu flux sanguini.

És com un malson dins d'un malson que havia tingut abans, com en les representacions més cèlebres del teatre, els personatges de Lear, Otel·lo, Hamlet i Macbeth creats per Shakespeare; al cinema, el tornado d'El màgic d'Oz, i a la televisió, el nan que balla a Twin Peaks i que va deixar una profunda empremta en el guionista de la infausta sèrie de TV3 Gran Nord, amb el ball disco en mode slow d'Aina Clotet i l'óssa. En tinc pocs de malsons però són de gran intensitat. Crido, xisclo i suo. I quan em desperto, me'n recordo d'aquella pintada que va aparèixer fa uns dos anys al passeig que circumval·la el magnífic parc del Terrall a les Borges Blanques i que deia: «anem mal dormits». No és estrany. Ens fiquem al llit després de sentir notícies de detencions, imputacions, dades noves, filtracions, documentació secreta, sirians que agafen el control del compte a Twitter de l'agència de notícies Associated Press per anunciar que Barack Obama estava ferit, després de dues explosions, a la Casa Blanca i ens aixequem, cansats i rebregats primer, i atordits, posteriorment, per la incògnita sobre el finançament dels partits polítics a Andorra, dels canvis de sentit de l'avinguda Meritxell o si en el teu camí diari et trobaràs amb un conductor drogat.

Ja pots desconnectar tot tipus d'aparells electrònics dues hores abans d'anar a dormir perquè activen i potencien l'estat de vigília. O evitar activitats que puguin resultar estimulants; no emportar-te la feina a casa, menjar poc, una amanida de pasta i verdures amb un derivat làctic seria ideal, i fer alguna cosa que no tingui res a veure amb la teva professió com ara col·leccionar monedes, plaques de cava, sobres de sucre, tovallons de paper, figuretes dels ous Kinder Sorpresa, segells o papallones. Aquests són alguns dels consells del doctor Estivill. Intento seguir-los i semblava que estava en el bon camí fins que vaig intentar posar en pràctica allò de col·leccionar papallones. Em passo les nits pensant si dormen o no.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT