PUBLICITAT

Correllengua Nacional

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

Aquest any tenim tots l'oportunitat de participar al primer Correllengua Nacional, encara que El setembre del 2006, suposo que alguns encara se'n recordaran, el Correllengua va fer una paradeta al Parc Central d'Andorra la Vella. Va ser en aquesta ocasió quan vaig poder participar al primer, i únic fins ara, Gran Campionat d'Scrabble d'Andorra; i dic únic, perquè, encara que semblava haver-hi una voluntat de continuació, la iniciativa sembla ser que no va tirar endavant. Fins enguany, que tornarà haver-hi un nou campionat en el qual penso tornar-hi a participar. Bé que, com l'altra vegada, no vagi a guanyar, això no és el més important d'aquests actes. D'aquella iniciativa, només me'n vaig emportar un petit record i el bon gust de haver-hi participat. ¿Us sembla poc? Doncs, per a mi és molt important haver-hi tingut l'oportunitat de col·laborar.

Al Correllengua Encamp 2013 hi haurà un munt d'activitats per a totes les edats, a més del esmentat campionat, però no les citaré aquí, perquè ja teniu un llistat i, a més, hi ha prou informació per tot arreu per poder informar-se'n. De manera que considero més adient parlar una mica del sentit i de la història d'aquesta iniciativa per a la llengua catalana.

El Correllengua és el nom d'una campanya cultural que es fa cada any als països catalans per tal de defensar i promoure l'ús de la nostra llengua. Els seus objectius són, entre d'altres: defensar la unitat i oficialitat de la llengua catalana als anomenats Països Catalans, i mantenir la fidelitat lingüística.

Dins d'aquesta iniciativa, aquest any dedicada al poeta Miquel Martí i Pol, en commemoració del 10è aniversari de la seva mort, es fan conjuntament actes de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu, el més emblemàtic dels quals és el anomenat Pas de la flama per les diferents localitats del territori i la lectura del manifest, que cada any s'encarrega a una figura de prestigi que s'hagi significat pel seu posicionament en defensa de la llengua i la cultura catalanes.

El Correllengua està inspirat en la Korrika, una cursa reivindicativa que recorre Euskadi a favor de la llengua basca. L'any 1993, l'associació Joves de Mallorca per la Llengua va organitzar una iniciativa similar a Mallorca, en defensa del català, que va esdevenir el primer Correllengua. Actualment encara es continua celebrant, però de forma alternada amb l'Acampallengua. El 1995 es va començar a fer al País Valencià promogut per Acció Cultural del País Valencià, i a partir de 1996, la CAL es va fer càrrec de la seva celebració al Principat, la Catalunya Nord, Andorra, Menorca, Eivissa i la Franja de Ponent.

M'agradaria acabar el meu escrit fent el meu petit homenatge a aquest poeta. Per això, avui, us deixo amb aquests emotius versos de Miquel Martí i Pol:

Voldria ser tan divers, / tan lliure i divers com l'aire, / conèixer tots els camins / i jeure en totes les cales.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT