La Diada de Sant Jordi
- Foto: NOE
el dia 23 d'abril celebrarem, com cada any, la Diada de Sant Jordi que des del segle XV és a Catalunya el dia dels enamorats i, com mana el costum, les parelles es regalaran una rosa vermella «com la sang del drac» i un llibre. Però ara també regalem llibres o roses als amics, companys de feina, etc. A més ens els comprem nosaltres mateixos i hi ha escriptors signant les nostres adquisicions.
Però a la meva terra, Alacant, encara que celebren el Dia Internacional del Llibre amb diverses activitats, existeixen altres actes tradicionals ben diferents de veneració per aquest sant.
El Dia de Sant Jordi, patró d'Alcoi, es concentren tots els actes religiosos de les nostres tradicionals Festes de Moros i Cristians. Així que, després de l'arribada de l'exèrcit cristià i de les hosts de la Mitja Lluna, la ciutat viu una jornada íntegrament dedicada al seu patró amb diversos actes religiosos. Un dels més destacats d'aquesta Diada és la Processó de la Relíquia, en la que aquesta és traslladada al temple de Santa Maria. Després de la processó, se celebra la missa major en honor al patró, en què l'Orquestra Simfònica i la Coral alcoiana interpreten amb magnificència la missa que va compondre el mestre alcoià Amando Blanquer amb aquesta finalitat fa ara uns 30 anys. Durant la missa, el nen que representa Sant Jordiet durant tots aquests actes, pren la primera comunió. Més tard, i després de la Diana vespertina del Cavallet, protagonitzada per les files de cavalleria mores de barbarescos i realistes, se celebra la processó general. La finalitat d'aquesta processó es tornar la relíquia de Sant Jordi al seu temple anant acompanyada en aquesta ocasió per la imatge eqüestre del sant, tirada per dos bous. A la nit té lloc la popular Retreta, una desfilada divertida i informal dels festers de diverses comparses damunt de carrosses i altres absurds mitjans de locomoció, que reparteixen regals, durant tot el recorregut, pels carrers alcoians. Per acabar la jornada festiva, hi ha un castell de focs artificials que són disparats des de la torre gòtica del segle XIII anomenada la torre de Na Valora. Encara que, aquest mateix dia, els alacantins tenim altres actes més per celebrar i que no tenen res a veure amb el sant. Un dels més importants és la Peregrinació a la Santa Faç, però d'això, ja parlarem un altre dia.
Per a més informació consulti l'edició en paper.