PUBLICITAT

Previsions de primavera

  • L'economia del Principat continuarà afectada per la complicada situació d'Espanya
JOAN PAU MIQUEL
Conseller delegat Banca Privada d'Andorra

Periodic
Foto: NOE

L'arribada de la primavera coincideix amb la publicació de diversos informes de previsions de les principals institucions mundials, que ofereixen un primer balanç de l'evolució seguida per l'economia mundial els primers mesos del 2013. El seguiment de les tendències internacionals resulta essencial per anticipar el comportament de l'economia andorrana el 2013, ja que la forta obertura exterior del Principat condiciona la trajectòria de la nostra conjuntura a la de l'economia internacional.

Des d'un punt de vista global, l'informe de previsions de l'OCDE publicat a finals de març detecta una certa reactivació econòmica els primers mesos del 2013, després del debilitament de finals del 2012. A les economies desenvolupades, els Estats Units i el Japó es presenten com els principals impulsors d'aquesta millora, que, d'altra banda, també està sent afavorida pel continu creixement del grup de països emergents. La principal fons d'incertesa i de riscos a la baixa continua sent la zona euro, regió per a la qual les perspectives continuen sent molt prudents en el curt termini.

L'OCDE constata que els extraordinaris estímuls monetaris posats en marxa per la Reserva Federal dels EUA estan propiciant un repunt del consum de les llars i l'inici de la recuperació del sector de l'habitatge. A més a més, el compromís de l'autoritat monetària nord-americana de mantenir els tipus d'interès als mínims actuals mentre que la taxa d'atur continuï per sobre del 6,5% i la inflació projectada no superi el 2,5% garanteix unes condicions monetàries acomodatícies per estimular la demanda interna durant un període de temps relativament extens. Malgrat les tensions que es poden derivar del front fiscal, les estimacions de l'OCDE per als EUA preveuen taxes de creixement sòlides per al primer semestre del 2013 als EUA, amb un avanç anualitzat del 3,5% per al primer trimestre i del 2,0% per al segon.

En el cas del Japó, l'actuació de les autoritats econòmiques del país també es perfila com el principal factor d'estímul el primer semestre del 2013. L'OCDE preveu un creixement robust per a l'economia nipona, d'un 3,2% anualitzat el primer trimestre i d'un 2,2% el segon. Les perspectives d'una política monetària més expansiva i la fixació d'un objectiu d'inflació del 2% han afavorit una depreciació del ien del 20% en termes efectius i genera expectatives raonables de creixement per a aquest any. El pla d'expansió fiscal anunciat pel nou govern, per un import equivalent al 2,5% del PIB, també contribueix a generar un escenari de creixement més positiu en el curt termini, encara que l'OCDE adverteix que Japó necessitarà posar en marxa un pla creïble per situar les seves finances públiques en una senda de sostenibilitat.

Si bé el bon comportament dels EUA i el Japó resulta una notícia favorable, cal tenir en compte que les perspectives referents als països més rellevants per a l'economia del Principat no són tan positives. L'OCDE subratlla que l'eurozona continua en una situació molt vulnerable davant les interaccions entre els problemes bancaris i sobirans, com ha tornat a posar de manifest la crisi de Xipre. Les previsions de creixement mostren una situació profundament dual dins la zona de l'euro, amb una economia alemanya que creixerà per sobre del 2% anualitzat el primer semestre del 2013, en contrast amb l'estancament que s'espera per a l'altre gran país de la Unió Monetària, França. Efectivament, l'economia francesa saldarà el primer semestre de l'any amb un creixement pràcticament nul, com a resultat de la caiguda que s'espera per al PIB els primers mesos de l'any (-0,6% anualitzat), que amb prou feina es compensarà amb el discret avanç anticipat el segon trimestre.

A més d'aquest estancament de França, l'economia del Principat continuarà afectada per la complicada situació d'Espanya, amb una crisi que de moment no mostra símptomes de remetre. Les darreres projeccions del Banc d'Espanya, també conegudes el març, confirmen que la trajectòria recessiva de l'economia espanyola continuarà el 2013, amb una caiguda del PIB de l'1,5% per al conjunt de l'any. El sector exterior tornarà a ser l'element més positiu de l'economia espanyola el 2013. En un entorn de millora de la competitivitat-preu derivada de la contenció salarial i de la necessitat de les empreses espanyoles de sortir a l'exterior, el Banc d'Espanya estima que la quota de les exportacions espanyoles als mercats estrangers podria augmentar dos punts percentuals el 2013.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT