PUBLICITAT

Confiem en el comerç del nostre país

  • El sector és prou madur per no necessitar una tutela excessiva de l'Administració
SÍLVIA CALVÓ
Consellera general pel grup demòcrata

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

El comerç del país és prou madur per no necessitar una tutela excessiva de l'Administració, i menys en un mercat tan competitiu com l'actual. Aquest és el convenciment del Grup Parlamentari Demòcrata, i és des d'aquesta confiança en el sector que hem presentat un seguit d'esmenes a la proposició de llei socialdemòcrata, amb l'objectiu d'eliminar del text les restriccions previstes.

Una vegada més, fins i tot abans de veure les nostres aportacions, els socialdemòcrates ens han acusat d'amagar-nos sota aixoplucs imaginaris, fent ús com sempre d'una retòrica carregada de tòpics sobre la defensa dels poderosos i els poders fàctics, sense quasi ni parar a pensar la motivació de les nostres esmenes.

La tasca realitzada en la preparació de les esmenes ha començat, com és habitual en el nostre grup parlamentari, amb diverses reunions amb el sector implicat per tal de recollir les seves inquietuds i les seves propostes de millora. Moltes de les seves aportacions estan reflectides al document que hem entrat a Sindicatura.

La nostra forma de treball ha estat sempre aquesta, realitzar la nostra tasca escoltant els sectors. Els socialdemòcrates no ho han fet abans d'entrar la proposició de llei a tràmit parlamentari. Per això sobta que, en alguns dels articles que han aparegut darrerament a la premsa sobre aquesta qüestió, siguin precisament ells que ens acusin de parlar des d'una «pretesa alta magistratura moral». Els Demòcrates hem hagut de debatre molts temes i sempre hem procurat escoltar les veritables demandes del sector. No sabria com legitimar la meva tasca al grup parlamentari d'altra forma.

Escoltant les dificultats amb les que es troba el comerç, entenem que la llei ha de garantir la protecció del consumidor, assegurant alhora un marge de llibertat a l'empresari que li permeti gestionar el seu establiment de la millor manera. S'ha d'evitar posar traves i impediments perquè els comerços puguin adaptar-se a una demanda flexible del mercat.

Després de parlar amb el sector, vam poder evidenciar que la proposició de llei, tal com està redactada pels socialdemòcrates, preveia un marc excessivament rígid que nosaltres considerem especialment perjudicial i contraproduent en el moment actual. Pel que fa al període de rebaixes, els comerciants andorrans s'han posicionat de formes diferents en aquest aspecte. Així, seguint les tendències a Europa, volem aportar un marge de maniobra suficient a tots els actors, sense que això generi desequilibris. Per aquest motiu, s'han categoritzat els tipus de rebaixes, promocions i liquidacions perquè cada una d'aquestes eines ha d'estar ben definida i s'han de poder utilitzar en condicions determinades. S'ha eliminat l'obligació per part del Govern de fixar anualment el calendari de rebaixes però fent possible la intervenció de l'Administració si hi ha distorsions del mercat. D'aquesta manera, es reserva al Govern la potestat de fixar un calendari de rebaixes prèvia consulta del sector implicat.

Les aportacions del grup demòcrata també han procurat millorar els controls, especialment de l'intrusisme, vist que és una inquietud molt gran del sector. Així fem un pas més respecte a la proposició inicial del PS, incloent com a intrusisme la contractació d'empreses no autoritzades.

En paral·lel, el Govern ha entrat a tràmit parlamentari el projecte de llei de competència efectiva i de protecció del consumidor. Aquest text té com a objectiu fomentar el bon funcionament del mercat, en benefici dels ciutadans i dels empresaris, petits i grans, mitjançant la defensa dels consumidors i la prevenció i fiscalització de les pràctiques que atemptin contra la lliure i la lleial competència entre empresaris. El «govern dels poderosos» com l'anomena el PS ha entrat a tràmit parlamentari un text que té com a objectiu promoure una «competència justa» entre les empreses i vol evitar que alguns agents econòmics puguin desvirtuar el principi de competència, en detriment d'agents més petits o menys organitzats.

Aquests i altres projectes o proposicions de llei que s'han aprovat des de l'inici de legislatura han tingut sempre en compte els petits empresaris i comerciants. Des del grup parlamentari Demòcrata procurarem seguir fent un treball sòlid, rigorós, constant i raonat per tal d'aportar solucions al país i seguirem treballant per una Andorra: l'Andorra de tots.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT