PUBLICITAT

Estereotips a la guarderia

MONTSERRAT RONCHERA
Periodic
Foto: NOE

La recent publicació de l'informe de Brigitte Grésy et Philippe Georges de la Inspecció general francesa d'afers socials ha creat inquietuds al nostre país veí. Estudiant les pràctiques d'educadores i cuidadores (en femení, ja que representen el 99% del personal) de les guarderies, l'informe constata que, si bé tothom té clar que s'ha de tractar els infants amb una neutralitat absoluta i seguint una reglamentació molt clara, pel que fa a la igualtat entre sexes, en realitat se segueix donant peu a la continuació d'estereotips de gènere.

En les activitats per als menuts, queda clar que les nenes són menys estimulades i incentivades en les activitats col·lectives que no pas els nens. Participen menys en jocs que afavoreixen la lògica o la mobilitat física –com poden ser la construcció o l'escalada–, mentre que es dóna més importància a la seva aparença física. Els autors veuen com la vestimenta i els colors juguen un paper en la construcció dels rols socials. Perdura en el temps el blau com a color per als nens, en contraposició al color rosa per a les nenes, posat de moda per la nina Barbie als anys 60. També alerten sobre el fet que vestits i faldilles només fan que alentir el procés d'aprenentatge del gatejar o caminar de les nenes. En l'àmbit cultural, els prínceps encantats segueixen predominant. En el 78% de les cobertes de llibres infantils hi figura un personatge masculí i a l'interior es troben el doble de contes amb protagonistes herois masculins que heroïnes femenines. Per reconduir aquesta situació s'aposta per la creació d'un pacte educatiu per a la infantesa, amb accions com la formació continuada i específica del personal per millorar la igualtat en la sociabilització dels infants, la promoció de compromisos contractuals amb fabricants de joguines, editorials de llibres infantils o, fins i tot, amb fabricants de roba; tot plegat amb la sensibilització dels pares com a prioritat.

En presentar l'informe, la ministra dels Drets de les dones, Najat Vallaud-Belkacem, va citar una frase d'Albert Einstein: «és més fàcil desintegrar un àtom que no pas un prejudici»... o un estereotip; veurem com continua la cosa i allò que podem extrapolar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT