PUBLICITAT

La salut dels espanyols

RAFAEL TORRES
PERIODISTA

Cada vegada que es publiquen els resultats d'una enquesta es confirma el desgavellat que és creure en les enquestes. La mentida i la simulació, que són monedes d'ús constant i abundant en la vida ordinària, i no diguem entre els polítics, semblen ser els pilars sobre els quals s'edifiquen les enquestes, si més no a Espanya. En cas contrari no es comprendria que tres de cada quatre espanyols, quatre de cada cinc homes, asseguri que gaudeix o que creu gaudir d'una salut excel·lent. L'optimisme, sens dubte, actua en l'organisme com un específic meravellós. Lamentablement, el més probable és que els espanyols confonguin la bona salut de seguir vius encara, amb sobreviure al Govern i als malfactors que han miserabilitzat les seves vides i la de la nació.

A més de l'optimisme, i potser d'aquest orgull suïcida tan característic de l'espanyol, que li impediria manifestar en públic que està mig mort, és possible que en els resultats d'aquesta enquesta recent sobre la percepció de la pròpia salut influeixin també dues circumstàncies: que es fuma menys i que es va menys al metge. Respecte a la primera, i sense descartar completament que la salut hagi millorat una mica des que es fuma menys, no s'ha d'oblidar que el que no es va en llàgrimes, es va en sospirs, és a dir, que el que no es fon la nicotina, l'hi fonen els ansiolítics, els panellets i les dietes per aprimar, tan letals. En tot cas, el fet que un paquet costi el que quart i meitat de salmó fumat, i el que no deixin fumar enlloc, afavoreix traduir la renúncia al tabac en una potent injecció de salubritat.

Ara bé, el que més fa creure als espanyols que estan fets uns toros i uns xavals, és que van menys al metge. Fent de la necessitat virtut, s'interpreta aquest no anar com el no tenir necessitat de fer-ho, sensació que es reforça quan es va ja un no li fan gaire cas o l'hi fan malament. El substancial, però, és que el major allunyament del món de la malaltia, representada al facultatiu, li fa sentir a un bastant millor, i no només figuradament. Sigui com sigui, el cert és que, enquestes a part, tres de quatre espanyols estem fets una pena.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT