PUBLICITAT

Dia de la dona treballadora

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

Avui vull parlar una mica de història. El Dia Internacional de la Dona Treballadora commemora la lluita de la dona per la seva participació, en plena igualtat amb l'home, en la societat i en el seu desenvolupament íntegre com a persona.

Ja fa 104 anys que en la segona Conferència Internacional de Dones Socialistes a Copenhaguen, es va reiterar la demanda de sufragi universal per a totes les dones i, després de la proposta que va fer Clara Zetkin davant del Congrés de Dones Socialistes, es va aprovar la seva resolució proclamant el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora. La proposta de Zetkin va ser recolzada unànimement per la conferència a la qual assistien més de 100 dones procedents de 17 països, entre elles les tres primeres dones escollides al parlament finès. L'objectiu era promoure la igualtat de drets, incloent el sufragi per a les dones.

El Dia de la Dona Treballadora, contextualitzat en el moment històric en què va ser proposat, tenia com a objectiu fonamental la mobilització de les dones a favor de la conquesta del seu dret al vot, és evident que més de 100 anys després ha diversificat la seva raó de ser. Ara, és un dia per a l'agitació dels sectors femenins en què s'incentiva l'organització per a la conquesta i la lluita per aconseguir certes reivindicacions concretes. És una data per a l'anàlisi de les condicions d'explotació i opressió a les que vénen sent sotmeses les dones en aquesta societat jerarquitzada.

Com a conseqüència de la decisió adoptada a Copenhaguen l'any 1909, el Dia Internacional de la Dona Treballadora es va celebrar per primera vegada el 19 de març de 1910 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, amb mítings als quals van assistir més d'un milió de persones, que van exigir per a les dones el dret de vot i el d'ocupar càrrecs públics, el dret al treball, a la formació professional i a la no discriminació laboral.

Finalment, el desembre de 1977 l'Assemblea General de l'ONU va proclamar el 8 de març com a Dia Internacional pels Drets de la Dona i la Pau Internacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT