PUBLICITAT

Una bronquitis com Déu mana

  • Les consultes dels metges s'omplen de pacients amb tos i problemes respiratoris
BRU NOYA
PERIODISTA

Periodic
Foto:

Pendents d'espies, gerros de flors amb micròfons, viatges de Jordi Pujol Ferrusola i parella amb maletes de bitllets de 500 euros cap a Andorra i de si les hamburgueses són de vedella o de cavall, no hem vist arribar la bronquitis. Consultes mèdiques plenes, estossecs rogallosos que s'encavalquen, febre que et converteix en una ànima en pena i que destarota la paciència, veu de Darth Vader i aquells ulls com d'haver-te fumat l'hort sencer d'un rastafari jamaicà. I cap anunci, alerta, notificació, comunicat o avís de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). És aquella entitat que amb motiu de la grip A avisava, per una banda que la fi del món era a prop i per l'altra ens renyava preventivament perquè no caiguéssim en la psicosi. Ara ens ha deixat abandonats.

Tampoc no hi ha hagut cap campanya d'administració pública que ens instés a evitar qualsevol contacte físic i a saludar-nos sense fer-nos besades, abraçades ni encaixades de mans, no fos cas que ens desintegréssim. Ni hem vist al youtube un vídeo de la monja profeta benedictina Sor Pandèmia alertant sobre les magarrufes d'una certa indústria farmacèutica ni han instal·lat a les esglésies dispensadors automàtics d'aigua beneïda per evitar que la suor de la mà del creient precedent acabi impregnant el front del següent. No hi ha rètols penjats a certs establiments, administracions o a les oficines d'algunes entitats bancàries, que ens ordenen que no ens acostem gaire a les persones que atenen el públic o que sempre que sigui possible realitzem les nostres compres o les nostres operacions a través d'internet, a fi de minimitzar el risc de contagi. Seria una oportunitat única per promocionar l'e-crèdit i no la possibilitat remota de guanyar un iPad 4G o un iPhone 4S.

Cap avís. Però el cert és que a Andorra hi ha una autèntica passa de bronquitis, pneumònies i constipats de pit i més que especialistes privats en implants dentals d'origen espanyol no convencionats per la CASS potser el que ens calen són més pneumòlegs. Mentre, ningú no ens ha dit que ens rentéssim sovint les mans, que ens tapem el nas quan esternudem o que ens cobrim la boca quan badallem o tossim. Serà perquè els llibres més prestats a la Biblioteca Pública de Govern són A tres metres sobre el cel i Jo Confesso però el més llegit potser és aquell tractat que va escriure Carles Soldevila el 1927 amb el pseudònim de Myself i on després d'admetre que mocar-se és una feina ingrata però imprescindible, avisava que no cal agreujar la seva natural inconveniència amb un trompeteig innecessari. D'aquesta manera estem tots ben alliçonats perquè si una cosa ha aconseguit aquesta bronquitis és estrènyer llaços socials. I ara quan et trobes malament els companys de feina t'aconsellen de seguida que te'n vagis a casa, que no pateixes, que ja acabaran ells el que estaves fent. Qui sap si fins i tot es posa en marxa una col·lecta per cobrir-te les pèrdues econòmiques provocades per la baixa. I quan no portes el teu fill a escola, els altres pares et truquen de seguida, i et fan sentir estimat, perquè no pengen fins que els dius quanta febre ha arribat a tenir, si tus molt o si el Ventolín li provoca hiperactivitat temporal i el nen corre pel menjador a mitjanit amb els ulls com plats i una energia impròpia d'aquella hora.

Veus al teu voltant com s'incrementa al nombre de malalts i cada cop que sents un estossec a prop teu et col·loques en un estat anàleg al del conill sota la mirada de la boa constrictora. Això sí que és pànic i no la ximpleria de Halloween. Per acabar-ho d'adobar dubtes de posar-te una senzilla màscara protectora perquè en qualsevol moment pot sortir una encíclica del Vaticà condemnant el seu ús, tant s'hi val que sigui una epidèmia de grip aviària, porcina, convencional o la bronquitis. El document condemnatori, flagelador i apocalítptic seria fruit del treball transversal i pluridisciplinari entre la Sagrada Congregació de la Doctrina de la Fe, els tres tribunals en ple, la Secretaria d'Estat, el projeccionista de la Filmoteca Vaticana, el Sínode de Bisbes, el majordom del Papa, els Consells Pontificis, l'associació sindical de la Guàrdia Suïssa, la senyora que ven les entrades als Museus Vaticans i el senyor que posa els segells a les cartes a l'Oficina Filatèlica i Numismàtica.

Per al moment, però, l'únic que ha sortit és un informe elaborat per tres cardenals i que retrata un panorama al Vaticà de negocis, sexe, encobriment de capellans pederastes i corrupció. Cap encíclica que anunciï la solució de la fibromiàlgia, la diabetis, l'artrosi o coses més senzilles com la grip o la tos. La propera pot ser la que amenaci els utilitzadors de mascaretes amb llamps de Zeus, potes d'àliga amb ales d'àngel exterminador o a escoltar històries de marcians capficats a fer piràmides. Està demostrat científicamente que la grip o la bronquitis es poden contagiar mitjançant les gotes de saliva i que la màscara té la seva funció. El tema ha arribat al Vaticà però no per una qüestió mèdica o espiritual sinó lingüística. En català quan parlem i se'ns escapen gotes de saliva diem que tirem capellans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT