PUBLICITAT

Desitjos de posteritat

GLÒRIA GURDÓ

Si fos governant, ja sigui cònsol, ministre o cap de Govern, en aquests anys de penúria m'agradaria que el país o la meva parròquia em recordessin com una bona estalviadora, malgrat hagués de passar per gasiva al llarg del mandat. D'aquí uns anys, estic convençuda que els ciutadans recordarem o fins i tot, potser aixecarem un monument a aquells que hauran sabut eixugar el deute públic i vèncer la temptació de destinar més diners a obres estèrils o de dubtosa necessitat. També m'agradaria, a més de sanejar els comptes, ajudar aquells que més ho necessiten, que no són únicament els que s'han quedat sense feina, sinó les empreses que han fet que es quedessin sense feina, que o bé ja han desaparegut o bé estan resistint sota mínims, sovint posant-hi els estalvis, per no deixar la clau sota la porta. I d'aquestes últimes, el comerç en compta unes quantes. A tal punt que després de la crisi de la construcció, una mica buscada en emmirallar-nos sempre amb Espanya, cal esperar ara, una crisi profunda del comerç si les administracions no fan alguna cosa per ajudar-lo. No ens enganyem amb estadístiques parcials, les importacions no augmenten perquè no es ven. I dic estadístiques parcials no perquè ningú tingui la voluntat d'amagar informació, sinó perquè es fan en base a la facturació de les mercaderies però no del seu volum.

Ja se sap que els preus canvien, el més normal per pujar. Això es tradueix sovint en que els 4 ninots que ahir vas importar per 8 euros són els 2 que has importat avui pels mateixos 8 euros. D'altra banda, l'increment notable de les importacions aquest gener, en relació als últims mesos de l'any passat s'explica pels canvis de fiscalitat anunciats. La majoria de comerciants i importadors han esperat que entrés en vigor l'IGI per reposar les mercaderies i estalviar-se així més paperassa i també algun diner.

Cal una implicació més gran de les administracions en la reactivació de l'economia, menys impostos al comerç, sobretot comunals, la creació de la Inspecció Tècnica d'Edificis per a la construcció i també per a molts propietaris responsables que contribuiran a millorar la qualitat de l'entorn.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT