PUBLICITAT

Psicologia social

MONTSERRAT RONCHERA
escriuresenseinterrupcions.blogspotcom

Periodic
Foto: NOE

Llegia fa pocs dies un interessant article de la psicòloga social Dolors Reig on reprenia les conclusions a les que havien arribat investigadors: havien observat una relació entre el nombre d'amics que tenim al Facebook i el grau en què som narcisistes; com més amics tenim menor és l'autoestima, o quantes més relacions virtuals, més infelicitat. És un tema del qual ja m'havia fet ressò en alguna Finestra oberta anterior, però el tractament que en fa ella és diferent de l'habitual, posant l'èmfasi en les oportunitats per a la sociabilitat que obren els nous serveis de les xarxes socials.

Com a psicòloga social observa que els narcisistes es comporten com a tals tant dins com fora de les xarxes, ja que no es pot esperar alguna cosa diferent d'una persona que pateix un trastorn narcisista de la personalitat: el té a la vida real com a la virtual; de la mateixa manera, un paranoide preocupat per la seva intimitat ni tan sols obrirà un compte a les xarxes socials.

Per a ella, abans d'entrar a etiquetar de forma definitiva els usuaris, cal distingir, en primer lloc, l'ús que es fa de les xarxes –per exemple, en l'àmbit professional, com a xarxes d'interessos o com a canal de divulgació– i, en segon lloc, controlant la variable edat, ja que entén que en certes etapes vitals la seducció pot ser l'objectiu del nostre comportament social, tant a la vida real com a la virtual. En altres moments de la vida, l'objectiu pot ser pertànyer a una comunitat, estar al dia d'allò que passa de portes enfora o, simplement, tenir l'ocasió de compartir informació o coneixements per fer créixer o crear opinió.

Els psicòlegs, quan parlen de la necessitat de formar certs col·lectius en la projecció de l'autoestima transmeten que no està malament ni tenir ego ni mostrar-lo als altres, si alhora s'aporta alguna cosa a la comunitat: compartir coneixements, diversió o qualsevol altre tipus de valor.

La seva conclusió és senzilla: si aquesta és la base de l'evolució de la humanitat perquè no aprofitar les xarxes?

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT