PUBLICITAT

Pol·lució que tapa incendis

GLÒRIA GURDÓ
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Els bombers van intervenir amb un retard significatiu en una fàbrica a l'est de la Xina, devastada pel foc. El sinistre hi havia passat desapercebut durant tres hores a causa de la contaminació atmosfèrica molt alta, va informar dimarts passat la premsa oficial xinesa, i ahir l'agència Reuters. El foc va començar la nit de diumenge a dilluns en una fàbrica de mobles ubicada a la província oriental de Zhejiang. A causa de la densa boira que carregava l'aire, gairebé van passar tres hores fins que els veïns de la fàbrica sinistrada s'adonessin del fum i de les flames, «i fossin conscients que s'hi calava foc», va relatar la Nova Agència de Notícies de la Xina. Però tot i que la gent no se'n adonés «l'incendi va cremar una gran quantitat de mobles», va afegir l'agència.

Reuters també explica que dissabte, diumenge i dilluns de la setmana passada –les notícies de la Xina triguen una mica en arribar–, un núvol carregat de partícules nocives va tapar el cel, al nord i a l'est de l'immens país, afectant el transport per carretera i causant cancel·lacions de vols als aeroports. La gent es va precipitar als supermercats i als magatzems per comprar mascares per filtrar l'aire que respiraven. Costa imaginar-se un núvol de tals dimensions, però la Xina és un país gran on tot és possible. Per això, la contaminació d'una densitat inèdita va reduït la visibilitat en algunes zones fins a 100 metres. Aquesta contaminació també va donar lloc a un ampli debat a tot el país sobre els excessos de l'actual ritme de creixement. Els mitjans oficials també ho van criticar exigint més transparència a les autoritats.

I és que en aquestes condicions relatades a més per una agència de notícies oficial –que no independent– no es fa gens estrany preguntar-se cap a on va la Xina, i si el seu creixement té per a objectiu portar el benestar a la població o per si de cas, no es tracta de tot el contrari, de portar-la cap a una mort lenta i segura a força de respirar més i més fum altament contaminat.

I l'entorn? No cal dir que un país tan bonic és mereixeria alguna cosa més, que fàbriques fumejant o cremant. Quina por!



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT