PUBLICITAT

Impunitat

CARLOS CARNICERO
PERIODISTA

Periodic
Foto: NOE

Segons ha revelat el diari El País, un informe dels inspectors del Banc d'Espanya assenyala que la institució que ha de controlar la Banca espanyola va «mirar a una altra banda» en el procés de fusió de les caixes d'estalvis. Afirma que es van cancel·lar i ajornar inspeccions. És a dir, acusen que la institució va ometre l'exercici de la seva responsabilitat, sent còmplice en les tremendes anomalies que han provocat un forat en el dèficit públic i provocat un col ·lapse en el sistema financer espanyol. Els ciutadans assisteixen atònits a la impunitat amb què van actuar organismes de l'Estat i empreses que han rebut ajuda pública sense que fins ara s'hagin exercitat accions penals en assumptes que presenten tints delictius.

En un univers de retallades i privatitzacions, la sensació que es trasllada és que aquesta arbitrarietat establerta entre els sectors més poderosos de la societat no va a materialitzar responsabilitats polítiques i conseqüències judicials.

El descontentament ciutadà davant aquest mapa de desigualtats davant la llei no explota només perquè no hi ha sectors socials capaços d'integrar els diferents focus d'indignació. El malestar ciutadà es troba amb el frontó de la majoria absoluta al Congrés dels Diputats que rebutja una i altra vegada l'exigència de transparència i l'exercici de responsabilitats.

La societat espanyola càrrega el seu descontentament i desafecció cap a la forma d'exercir del Govern de Rajoy i la prepotència amb què actuen els seus ministres i els responsables d'algunes comunitats autònomes amb greus perjudicis per als sectors més protegits de la societat. La igualtat davant la llei és un dels pilars d'un estat democràtic i de dret. La percepció d'impunitat assenyala quotes de desigualtat que no pot digerir una societat democràtica.

Episodis com la concessió discriminada de crèdit, la retribució i indemnitzacions de Caixes i Bancs intervinguts als seus directius sense que hagin funcionat els mecanismes pertinents de control del Banc d'Espanya, no poden quedar sense una investigació exhaustiva i una exigència de responsabilitats. Si continuen episodis d'aquesta impunitat, la societat espanyola acabarà per perdre tota confiança en institucions i partits. El que està en joc no és només la qualitat de la nostra democràcia sinó el seu propi futur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT