PUBLICITAT

Pensió de viduïtat per a matrimonis gays

MAITE BOURGEAUD
ADVOCADA

Periodic
Edifici de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. Foto: EL PERIÒDIC

Els Tribunals andorrans reconeixen el dret a percebre de la CASS les prestacions per viduïtat en cas de matrimoni contret entre persones del mateix sexe.

A la mort del seu espòs, produïda a l'octubre de 2011, el Sr. Juan García Pérez es va adreçar a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) sol·licitant la pensió que li corresponia com a vidu.

La CASS refusà reiteradament la petició, al·legant que a Andorra el matrimoni contret pel demandant a Espanya amb altre súbdit espanyol era nul.

El Sr. García (en les seves pròpies paraules «per respecte a la memòria del seu marit i a la dignitat del seu matrimoni») va plantejar l'afer per davant els Tribunals , obtenint de la Batllia una primera sentencia, als 23 de maig de 2012, que anul·lava les decisions de la CASS, el que significava que li reconeixia les prestacions sol·licitades.

No conforme la CASS, va formular Recurs d'Apel·lació davant la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, que , per sentencia ferma i definitiva de data 20 de desembre de 2012, desestimà el recurs i confirmà integrament la sentencia dictada per la Batllia, argumentant:

- Que «la institució del matrimoni civil espanyol entre persones del mateix sexe no pot ser considerada com contrària a l'ordre públic andorrà» i «ha de rebre la qualificació de vincle matrimonial».

- Que, «en conseqüència, el matrimoni civil té efectes al Principat d'Andorra per aplicació de la legislació de la Seguretat Social»

I recordant que l'art. 6.1 de la Constitució proclama que «totes les persones són iguals davant la llei. Ningú no pot ésser discriminat per raó del naixement, raça, sexe, origen, religió, opinió , o qualsevol altra condició personal o social».

En definitiva, la Justícia Andorrana ha deixat clar que, als efectes de la pensió de viduïtat, la CASS no pot pas discriminar la modalitat de matrimoni entre persones del mateix sexe, encara que a Andorra, actualment, no puguin celebrar-se ni registrar-se .

Els Tribunals andorrans amb les seves decisions ens acaben de recordar (per si no ho fèiem…) que no tot el que és estrany a la nostra realitat jurídica és per això repudiable…; que el vincle matrimonial contret a estranger entre persones del mateix sexe no pot pas ésser ignorat …; que quan mor el consort d'algú, el que sobreviu (d'igual o diferent sexe) és el seu vidu…; i que els vidus tenen dret a les prestacions de viduïtat.

En un món com el nostre, en el que impera l'egoisme, a mi, particularment, em commou que homes, dones, éssers humans a la fi... s'estimin i que, de forma conscient, sincera i responsable, assumeixin davant la societat les obligacions legals que corresponen o haurien de respondre als mandats del cor, de respecte i de mútua protecció.

Per això valoro i agraeixo, honorada, la confiança i l'oportunitat d'haver participat en aquest procés amb final feliç, defensant els legítims interessos del Sr. Juan García, que son també els de tots els membres dels matrimonis contrets entre persones del mateix sexe, quan la mort els separa irremeiablement de la persona estimada.

Sé que en Josep Maria, des del més enllà, somriurà amb nosaltres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT