PUBLICITAT

Les cartes que van embolicar a Chatwin

  • ?Sota el sol recull', de mans de la seva vídua, les idees que van envoltar a l'autor britànic
EDUARDO BIELSA
Periodic
Foto:

La seva motxilla va passejar-se per Suècia, Afganistan, Grècia, Turquia i Àfrica. Les seves cartes van correspondre els seus pensaments amb personatges com Patrick Leigh o James Ivory. Ara Sota el sol recull, de mans de la seva vídua i a través de les seus missives, les idees que van envoltar a l'autor britànic Bruce Chatwin.

És un dels escriptors britànics més reconeguts del segle XX, i també un dels més enigmàtics, les seves inseguretats i la seva ambigüitat sexual surten a la llum gràcies als remitents que van tenir el plaer de compartir les seves idees.

Bruce Chatwin (1940-1989) va ser un viatger i novel·lista britànic que va començar a treballar molt jove a la casa de subhastes Sotheby‘s, on després de descobrir als 22 anys la falsificació d'un Picasso, va ser nomenat director de l'àrea d'impressionisme.

Tanmateix, Chatwin va deixar la feina al poc temps a causa d'una crisi nerviosa i va emprendre un viatge que el va portar fins a Àfrica, per després impartir classes d'arqueologia i dedicar-se al periodisme i a continuar visitant mig món.

Més de vint anys ha costat recuperar aquestes vivències de mans de la seva vídua, Elizabeth Chatwin, que compta en el prefaci de Sota el sol (Editorial Sexto Piso) com la seva trobada amb Bruce es va produir a finals de 1961 a Sotheby ‘s, la casa de subhastes que el va rebre en els seus primers anys professionals.

També Nicholas Shakespeare, el seu biògraf, dedica unes paraules a la figura d'aquest nòmada que després del seu viatge a Sud-amèrica va publicar la seva primera obra mestra, A la Patagonia (1977).

Shakespeare es pregunta si Chatwin hagués redactat una autobiografia, quantes similituds compartiria amb Sota el sol, i afirma que «una vida revelada a través de les cartes no és tan lineal».

«S'hi produeixen salts en el temps i en l'espai, de manera molt semblant a la crònica que va fer Chatwin dels seus viatges a la Patagònia i Austràlia», afegeix.

I és que, les cartes que han recopilat tots dos recorren des de la seva infància, fins al seu pas per Sotheby ‘s, la seva estada a Edimburg, la seva tasca al Sunday Times o els seus últims dies, en lluita amb la sida que el va fer morir el 1989.

Però a més, els viatges que van florir la seva etapa literària, com la Xina i l'Índia, provocant el naixement d'Els traços de la cançó, Pujol negra, El virrei d'Ouidah ?o Utz, nominat al premi Booker.

En la seva tasca de recopilació, tant Shakespeare com Elizabeth, han comptat amb les explicacions i aclariments del germà de Chatwin, Hugh, que completa Sota el sol, un homenatge a la vida de l'escriptor britànic que va culminar a França.

Va ser durant la seva última etapa quan Bruce va rebre una carta d'admiració del seu editor, Tom Maschler, que confessava la seva passió per l'obra de l'escriptor britànic, sobre altres figures com Ian McEwan, Martin Amis, Julian Barnes o Salman Rushdie, i ressaltava la curiositat que sempre era capaç de provocar-a cada nou escrit.

Sota el sol també recull els últims mesos de la seva malaltia, quan Chatwin revelava a Elizabeth les seves ganes per continuar la seva tasca professional i veure néixer una novel·la centrada a Àsia sobre el botànic austríac-americà Joseph Rock, que va viure a la Xina, o un tríptic de relats inspirats en els Tres contes de Flaubert.

Precisament el nom triat per posar títol a les cartes que recorren la vida de Chatwin era un dels seus preferits per al llançament d'una nova obra, de la qual desconeixia el seu contingut i de la qual no podran gaudir els seus assidus seguidors.

Els seus viatges, la seva correspondència i els seus pensaments donen vida ara a l'autobiografia que esmicola cadascuna de les paraules que van sorgir d'un dels novel·listes britànics més reconeguts de l'últim segle.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT