PUBLICITAT

La llista de Montoro

RAFAEL TORRES
PERIODISTA

El ministre d'Hisenda, senyor Montoro, porta algun temps amagant amb fer pública una llista de morosos i defraudadors al Fisc, però no acaba l'home de donar-la i diu que igual per a abril. ¡Per a abril! Es veu que al senyor Montoro no li corre molta pressa, o que, com presumeixen els malpensats que solen pensar amb gran encert en aquestes qüestions, es tracta d'una llista, a més de llarga, calenta, que potser a alguns convindria esporgar, reelaborar una mica, perquè la ciutadania no acabés d'enviar a la casta polític-financera a prendre per on amarguen els cogombres. Moltes grans fortunes, grans empreses, grans corporacions, fins i tot algun gran d'Espanya, tindrien en aquesta llista, presumiblement, un setial d'honor.

Però mentre el senyor Montoro elabora, reelabora o retoca aquesta llista, un no té inconvenient a suggerir un parell d'idees per si li poden ser d'alguna utilitat: pregunti a Hervé Falciani, el banquer italo-suís penedit, que per desvetllar una llista semblant, només que internacional, en pla bèstia, ¡gairebé 3.000 noms!, la justícia suïssa, per dir-ne d'alguna manera, li vol penjar dels polzes. El tenim aquí, a Espanya, en llibertat condicional gràcies a l'informe favorable de la fiscalia de l'Audiència, i és amo d'aquest secret que no ho és, en realitat, per a cap govern ni per cap a Hisenda. Entre aquests 3.000 noms de defraudadors, evasors i xoriços de categoria hauria, encara que s'ha desmentit en diverses ocasions, alguns, uns dos-cents i escaig, de rància arrel hispana, de manera que, en aquest cas, ja tindria el senyor Montoro material per anar començant la seva llista.

Però una altra cosa que pot fer el senyor Montoro és, enlloc de publicar la llista, entregar-la directament a un jutge o a la Policia, per tal que, sense dilacions que poguessin esborrar proves, iniciïn les seves indagacions per comprovar si, efectivament, els del quadre resum estafen als seus compatriotes pel procediment d'evadir capitals, endur-se'ls a paradisos fiscals, eludir tramposament els impostos o, sense més, no pagar el que els correspon perquè tenen butlla i no els dóna la gana. A la Justícia, en cas que n'hi hagi, li interessaria moltíssim aquesta llista que la resta dels mortals, tot i no estar publicada ni conèixer-la sovint, ens imaginem perfectament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT