PUBLICITAT

Altra vegada més atur

ANTÓN CASADO

Les xifres de l'atur ataquen de nou com una dramàtica dosi de record sobre la pertinaç sequera en l'estat d'ànim dels espanyols. El novembre es va tancar amb 74.296 persones més a la llista dels que busquen feina, deixant la xifra de l'atur en 4,9 milions. Cosa que suposa un 11% d'aturats més en el temps transcorregut des que el PP formés Govern. Més eloqüents són les dades referides a les baixes de la Seguretat Social, amb 205.000 afiliats menys. Així, la taxa de destrucció d'ocupació augmenta fins al 4,2%. Darrere de les xifres hi ha els drames personals. Descoratjador.

Ningú se'n hauria d'alegrar, per molt que siguin 205.000 noves pedrades contra Rajoy. Al creixent nombre de famílies amb els membres actius en atur no els consolarà en absolut. No obstant això, el discurs oficial hauria de ser més prudent quan pretén fer creure que amb el temps ens acabarem alegrant de les doloroses mesures adoptades en nom de l'austeritat. La veritat és que l'aturat de Zapatero i el parat de Rajoy segueixen dient les mateixes coses. Fa poc més d'un any el PP a l'oposició qualificava de fracàs absolut la política del Govern contra la desocupació, mentre que els ministres socialistes demanaven confiança en la recuperació de l'economia. Però el que llavors deien els uns al Govern, ja no ho diuen a l'oposició. I el que aleshores deien els altres a l'oposició, ja no ho diuen ara al Govern. Hi ha una diferència. El PSOE sempre va insistir en la protecció social mentre pujaven els nivells d'atur.

En canvi, el PP tot ho supedita a la lluita contra el dèficit públic, perquè dèficit significa deute. I quan flota la desconfiança en els mercats globals, deute significa exposició als poders financers del món que poden forçar la fallida d'un país. Avui, el governant es reconeix en les prioritats. El Govern ha decidit retallar en assistència i atacar un servei públic creant més pèrdua de llocs de treball. Per cert, això no té res a veure amb l'herència rebuda. A l'igual que la reforma laboral vigent, signada pel Govern del PP, creant les condicions per a un acomiadament més fàcil i més barat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT