Qüestió d'equilibri
- Tots els pronòstics coincideixen a assenyalar que el 2013 no serà un any fàcil
Director general Banca Privada d'Andorra
- Foto: noe
A cop de conviure amb escenaris més o menys apocalíptics i amb esdeveniments «decisius» per al futur de l'eurozona, sembla que els mercats s'estan fent al tarannà de la política europea i acabaran l'any sense massa sobresalts. No deixa de resultar una mica sorprenent la indiferència amb la qual els inversors van reaccionar a la pèrdua de la màxima qualificació creditícia de França atorgada per Moody's. I, tot i que hi ha un cert consens en el fet que el nou acord de la troica sobre Grècia és tan sols una mesura per guanyar temps, els mercats han valorat més la voluntat mostrada pels governs de mantenir Grècia dins la zona euro. També ha contribuït a relaxar el sentiment d'incertesa dels inversors els aparents avanços als EUA per arribar a un acord abans de finals d'any que eviti el «precipici» fiscal del 2013.
Amb el front polític relativament tranquil, s'ha deixat sentir més l'impacte de les sorpreses positives en el front macroeconòmic, en especial els avanços registrats recentment per alguns dels principals indicadors de sentiment. D'una banda, a la Xina l'índex PMI superava el llindar crític de 50 i indicava, per primera vegada en tretze mesos, una expansió de l'activitat manufacturera. D'altra banda, a Europa s'ha observat una millora dels principals indicadors de confiança corresponents al mes de novembre, com és el cas del PMI, l'IFO i l'índex de sentiment publicat per la Comissió Europea. Finalment, als EUA les darreres dades publicades del sector de l'habitatge coincideixen a assenyalar el començament de la recuperació en el mercat immobiliari.
Si bé aquest conjunt de factors pot indicar una estabilització de l'economia global després de mesos de deteriorament, tots els pronòstics coincideixen a assenyalar que el 2013 no serà un any fàcil. Les previsions més recents, de l'OCDE, no introdueixen grans novetats respecte dels informes publicats per altres institucions. A l'espera que avancin els grans reptes polítics que marcaran l'any vinent, el creixement dels països desenvolupats continuarà sense alçar el vol. L'avanç del PIB en el conjunt de països de l'OCDE es mantindrà en l'1,4%, avanç idèntic al del 2012, i s'anticipa una certa desacceleració tant als EUA com al Japó. Aquest escenari base preveu que la zona euro continuï en recessió fins a mitjan 2013, llastada per la consolidació fiscal generalitzada i pels baixos nivells de confiança.
Tot i que no es tracta d'un panorama alentidor, els obstacles que s'hauran d'esquivar perquè aquest escenari es materialitzi no són pocs. La Unió Monetària encara haurà de trobar la fórmula per trencar el circuït que retroalimenta els riscos sobirans, de solvència bancària i de sortida de la zona euro. Els països rescatats s'enfrontaran a dificultats per complir les condicions incloses als programes d'assistència financera davant les limitacions derivades d'una feblesa de l'activitat que ha superat de lluny les previsions. Per suavitzar els efectes sobre el creixement d'una excessiva contracció fiscal massa concentrada en el temps, l'OCDE proposa posar en marxa mesures alternatives que impulsin la credibilitat fiscal i siguin menys lesives per a l'activitat. Una part dels efectes desestabilitzadors dels ajustos fiscals es podrien evitar amb la creació de consells fiscals independents o regles fiscals amb autoritat suficient per recuperar la confiança perduda pels constants incompliments dels governs.
Tanmateix, no sembla que de moment hi hagi un canvi en la percepció que tenen les autoritats europees de les polítiques necessàries per tornar al creixement. Gairebé de forma simultània a l'informe de l'OCDE, la Comissió Europea publicava l'informe anual prospectiu sobre el creixement del 2013, titulat Camí cap a la recuperació, en què es reafirma en la denominada política de consolidació fiscal potenciadora del creixement.
L'estudi de la Comissió considera que les polítiques de la UE estan donant resultats favorables, perquè els dèficits s'estan reduint, les tensions financeres s'han relaxat i hi ha indicis de millora de la competitivitat en alguns països. A la vista de l'èxit, el sanejament fiscal és la primera de les cinc prioritats que es marca la Comissió per al 2013. La Comissió subratlla el paper que les reformes estan tenint en la correcció dels desequilibris macroeconòmics de la UE, amb avanços en la reducció dels dèficits corrents, millores de la competitivitat i correcció del mercat immobiliari als països que han protagonitzat la crisi. Aquest procés de reequilibri encara té un llarg recorregut i continuarà llastant el creixement i l'ocupació en aquestes economies. I, malgrat reconèixer els efectes col·laterals negatius en forma de conseqüències socials, les autoritats europees insisteixen que aquest és l'únic camí per recuperar la confiança i assentar el creixement durador.
Per a més informació consulti l'edició en paper.