L'IGP: un reconeixement a la carn d'Andorra
- El nostre país se situa al mapa dels productes alimentaris reconeguts per la UE
Ministre d'Economia i Territori
- Foto: EL PERIÒDIC
El 20 de novembre del 2012, fa dos dies, la Unió Europea, va publicar al seu butlletí oficial (2012/C 356/05), la resolució favorable de la demanda presentada pel Govern, en nom de la societat Ramaders d'Andorra, per a l'obtenció d'una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per la carn de vedella d'Andorra.
Amb la publicació de la IGP, la carn de vedella obté un reconeixement europeu com un producte de qualitat amb origen d'Andorra, i el nostre país se situa al mapa dels productes alimentaris reconeguts per la UE, al costat d'altres 100 productes de la categoria «carn fresca».
Un reconeixement que no és fruit d'un treball de curta durada, sinó d'una llarga trajectòria que nasqué d'una aposta valenta i decidida d'un grup de ramaders, que l'any 1999 van crear la societat Ramaders d'Andorra amb l'objectiu de promocionar i comercialitzar la carn de bestiar criat i engreixat pels seus socis en explotacions ramaderes andorranes. I un projecte participat també pel Govern d'Andorra en el marc del programa de foment de la carn produïda al país, que l'any 1998 van impulsar la Ministra d'Agricultura Sra. Olga Adellach i la Directora d'Agricultura Sra. Consòl Naudí i que va conduir l'any 2000 a crear la marca Carn d'Andorra que assegura al consumidor una carn de qualitat superior, garantida i certificada.
Han passat doncs prop de 14 anys des de l'inici d'aquell projecte, i el resultat només es pot qualificar de més que satisfactori. Durant aquests anys, totes les explotacions ramaderes bovines del país s'han adherit a Ramaders d'Andorra, amb uns 50 socis que produeixen de forma esglaonada al llarg de tot l'any uns 900 vedells i entre 80 i 90 bous, i amb una xarxa de comercialització d'uns 20 punts de venda arreu del país.
Com deia el conseller del Grup Parlamentari Demòcrata, Sr. Xavier Montané, en el seu article Petits i importants passos per a Andorra publicat en aquesta mateixa Tribuna el 31 d'octubre del 2012, «... cada cop més veiem com pagesos i ramaders impulsen uns altres tipus de produccions, i sorgeixen més projectes que aposten per comercialitzar un producte d'alta qualitat. [...] El fet de disposar d'un marc legal reconegut internacionalment pot ajudar en la seva expansió comercial».
I efectivament, aquesta aposta no beneficia únicament als productors i consumidors nacionals, sinó que ha permès enriquir la gastronomia andorrana amb productes de qualitat i amb identitat pròpia, que repercuteixen positivament en l'àmbit de la restauració i com a reclam de les campanyes gastronòmiques. I aquest és també un exemple de com el treball en comú i de qualitat condueix molt sovint cap a l'èxit dels projectes i amb beneficis que repercuteixen també a d'altres sectors com el turístic.
Així, la IGP Carn d'Andorra certifica al consumidor un origen geogràfic (Andorra), uns procediments de cria específics (vedells de raça bruna d'Andorra criats mitjançant el sistema tradicional) i unes pràctiques de transformació i control íntegrament desenvolupats a Andorra, que donen una garantia de qualitat. La carn de vedella comercialitzada sota el segell Carn d'Andorra ha de permetre fidelitzar els consumidors, carnissers i restauradors alhora que contribueix de forma important a fer més sostenibles les explotacions ramaderes.
La IGP és un premi per al sector ramader i per a Andorra; una recompensa de l'esforç per la qualitat i la feina ben feta, però també un exemple per a molts altres productors que estan apostant en nous productes conreats o criats a Andorra. La carn de pollí, les trumfes, la mel o els vins d'Andorra poden ser perfectament els següents candidats a obtenir un reconeixement europeu, un cop s'hagin regulat les seves pràctiques i desenvolupat els protocols de producció a nivell nacional.
La publicació de la IGP de la carn d'Andorra també és un reconeixement a tot el treball dels tècnics del Departament d'Agricultura i impulsat pels Directors i Ministres dels darrers anys. A tots ells vull agrair el seu treball que ha conduit a aquesta fita.
Enhorabona a tots els ramaders, carnissers, restauradors i consumidors que han fet possible aquest projecte, i que aquest esperit de col·laboració i emprenedor cap a la qualitat i identitat dels productes andorrans continuï amb altres productes i tingui un camí igualment ple d'èxits. Aquest és sens dubte el camí a seguir.
Per a més informació consulti l'edició en paper.