PUBLICITAT

Ni sants, ni assassins

CARMEN TOMÁS
PERIODISTA

Amb l'augment creixent i indiscriminat d'execucions hipotecàries es pot caure fàcilment en la demagògia. Seria molt bonic i molt nadalenc que poguéssim ajudar a totes i cadascuna d'aquelles persones que no poden pagar els seus deutes. Als hipotecats, però també als llogats, als empresaris que ara no venen i els embarguen el local, els que s'han comprat un cotxe o mobles o deuen diverses quotes del crèdit que van contractar per pagar un viatge o les noces de la nena o una operació d'estètica. Però, clar, hi ha prioritats i a més no seria just per a aquells que, amb molt d'esforç, la majoria, fa l'impossible per pagar els seus deutes i els seus lloguers.

No es pot fer taula rasa perquè hi ha una cosa molt important que cal preservar, i és la seguretat jurídica. Tots volem que es trobin solucions per als casos flagrants i en això s'està. Està trigant, i arriba a remolc d'episodis dolorosos. Per això cal anar amb peus ferms i no carregar-se principis sagrats d'un estat de dret.

Aquí hi ha molts culpables i graus diferents en aquesta culpabilitat. El primer, el Banc d'Espanya, que no va reaccionar quan bancs i caixes deixaven anar els diners en molts casos amb escasses garanties i que no es va espantar ni va posar límits als productes, clàusules i interessos que es manejaven i que en la seva majoria es mantenen encara en els nous contractes per pocs que se'n signin. Els polítics i sindicalistes asseguts a les caixes d'estalvis, que van deixar fer i van fer operacions sens dubte inadequades. Els partits que veien que això passaria i no van fer res ni tan sols quan institucions com el Defensor del Pueblo publicava un informe a principis d'aquest any amb algunes solucions. I també alguns ciutadans que van ser imprudents per signar préstecs més enllà de les seves possibilitats reals en aquest moment i en el futur. Els bancs no són germanetes de la caritat, però, home, tampoc són assassins, igual que no es poden deixar de complir i fer complir les lleis. Busquem entre tots solucions, però sense perdre el cap.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT