PUBLICITAT

Més pressió a les pensions

JOSÉ LUÍS GÓMEZ

El Govern de Mariano Rajoy està intentant crear un clima favorable per tocar les pensions, a la recerca d'una nova reforma que porta mesos planejant sobre el desagradable clima polític i econòmic que envolta Espanya. L'objectiu final d'aquest tipus d'actuacions sempre és el mateix: allargar l'edat de jubilació. El pretext que s'utilitza per introduir ara el debat és desincentivar les jubilacions anticipades per acostar l'edat real de jubilació a l'edat legal. Però parlem de paraules majors. De línies vermelles.

Sobre el paper, l'objectiu de la política econòmica del Govern és fomentar a mig termini la competitivitat per afrontar així la crisi del deute i els problemes del dèficit públic, però d'entrada no es veuen els resultats, sinó simplement atur –el gran drama espanyol–, baixades de salaris; menys despesa pública, fins i tot en pensions i prestacions socials, i l'anomenada flexiseguretat en l'ocupació, que se suma a una major coordinació de les polítiques fiscals. Per això mateix, des de fa temps, a la capital comunitària es ve especulant amb una nova reforma de les pensions i més retallades a les prestacions per atur a Espanya.

«En una profunda recessió com aquesta, no és el millor moment per fer front a problemes de llarg termini com el cost de les pensions i l'envelliment de la població». Un judici així, aplicat a Espanya, no és de l'0posició ni dels sindicats. És ni més ni menys que del diari The New York Times, que també adverteix: «Com que els aturats de llarga durada estan començant a perdre les prestacions per desocupació, la pensió s'ha convertit en la principal font de finançament de centenars de milers de famílies» .

Si més no, resulta curiós que una cosa tan evident es vegi des de Nova York i no es vegi –i se senti– des de Madrid o Brussel·les. Però així va Espanya, a remolc de les peticions –més aviat pressions– que arriben d'Europa i d'alguns organismes internacionals d'inspiració neoliberal. Uns i altres el que volen és accelerar el pla aprovat el 2011 pel Govern del PSOE –llavors amb el vot en contra del PP– per ampliar l'edat de jubilació als 67 anys gradualment fins al 2027. Ni més ni menys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT