PUBLICITAT

Torna el PNB i emergeix Feijóo

  • El PP va salvar els mobles, en definitiva, però no així el PSOE de Rubalcaba
JOSÉ LUIS GÓMEZ
PERIODISTA

Periodic
Foto: NOE

Gallecs i bascos van votar en plena tempesta econòmica –més atenuada a Euskadi–, en unes eleccions anticipades sota l'ombra d'un rescat d'Espanya. En el cas dels bascos ho van fer a més en un context sobiranista. El partit del Govern, el PP de Mariano Rajoy, s'hi jugava molt a Galícia, ni més ni menys que la majoria absoluta i d'alguna manera el vistiplau a la seva severa política de retallada de despeses, drets i serveis. Per contra, arriscava menys al País Basc, on el seu paper és més d'acompanyament de les forces constitucionalistes que de lideratge. El PP va salvar els mobles, en definitiva, però no així el PSOE de Rubalcaba, que té en escac no solament la seva direcció, sinó el conjunt de la socialdemocràcia tradicional. Un nou revés, previsible, en les eleccions anticipades de Catalunya, col·locaria als socialistes en posició de renovar-se o morir.

¿Resultat d'aquest diumenge? Majoria absoluta del partit del Govern a Galícia i quart lloc a Euskadi, on va guanyar el nacionalista PNB, com era d'esperar, amb els independentistes de Bildu en segon lloc i els socialistes del PSE-PSOE relegats a tercera força parlamentària, amb un dels registres més baixos des de 1980.

El triomf d'Alberto Núñez Feijóo a Galícia és més una victòria del candidat popular que del seu partit, la qual cosa reconforta a curt termini a Mariano Rajoy, però també li fa veure qui és realment el polític amb ganxo del PP. Més nou fins i tot que el triomf de Feijóo, que ja tenia majoria absoluta, és l'entrada d'una quarta força política al Parlament de Galícia: la que lidera el nacionalista Xosé Manuel Beiras, aliat amb Esquerda Unida. Des dels anys 90 a Galícia solament va haver-hi tres forces parlamentàries: el PP, que revalida la seva majoria absoluta; el PSdeG-PSOE, que segueix acusant els problemes de la seva casa matriu, i el BNG, que paga el cost de les seves escissions.

A Euskadi, on el més important va ser que aquestes eleccions ja es van celebrar sense ETA, es va produir gairebé tot el que s'esperava, en funció de les enquestes. El PNB es manté com a primera força i Bildu es planta en segon lloc, a certa distància. Amb el mateix nombre de diputats que a Galícia, el Parlament de Vitòria tindrà un grup més: en total, cinc grups parlamentaris, ja que a més dels dos esmentats estan PSE-PSOE, PP i UPyD. Ara toca formar govern –PNB i PSE sumen 43 escons– i, sobretot, triar el camí d'Euskadi. Gairebé res.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT