PUBLICITAT

Recat i eleccions

FERMÍN BOCOS

¿Acabarà el Govern demanant el famós rescat? És la pregunta del milió, en aquest cas de molts milers de milions d'euros. Escoltant els uns i els altres s'arriba la conclusió que sí, que ens apuntarem al que el ministre De Guindos anomena línia preferent de crèdit i uns altres, encara més creatius en la lliga dels eufemismes, «rescat virtual».

El soroll de l'aigua que desplaça l'estesa opinió que Mariano Rajoy està marejant la perdiu intentant escollir el millor moment per al pitjor tràngol, ja ha operat el petit miracle del refredament de la prima de risc. Quan escrivia aquesta anotació estava per sota dels quatre-cents punts; fa un mes i mig superava els sis-cents. Els qui operen als mercats sembla que donen per fet que Espanya disposarà d'aquesta macro línia de crèdit i han començat ja a rebaixar la intensitat dels seus atacs especulatius. Si hagués de traduir a un pronòstic tot aquest cúmul de coses apuntaria que efectivament demanarem el rescat i que serà abans de final d'any. Vist el panorama, sembla com si Luis de Guindos, el ministre d'Economia, esperés a veure què passa a Brussel·les mentre que el president Rajoy espera a saber els resultats de les eleccions de diumenge a Galícia. Allà, a la seva terra, s'hi juga alguna cosa més que la reelecció de Núñez Feijóo.

El que està en joc és l'estabilitat política del Govern en els propers tres anys de legislatura. Si després de les mesures d'ajust, la reforma laboral, les retallades de salari als funcionaris i les pujades d'impostos el PP aconsegueix revalidar la majoria absoluta, voldrà dir que malgrat l'incompliment de bona part de les seves promeses electorals els ciutadans estan disposats a concedir al Govern un ampli marge d'actuació. L'experiència del que va passar a Andalusia, on el PP es va quedar a les portes del Palacio de San Telmo, fa pensar que Rajoy no vol ni pensar què passaria si a Santiago es repetís una altra nit trista com la de Javier Arenas a la balconada de Sevilla. Per això, penso que el president té decidit demanar el rescat, però està esperant un millor moment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT