PUBLICITAT

Responsabilitat

BERNAT ESCODA
TWITTER: @Bernat_E

Una de les consignes sorgides de la manifestació del dia 1 va ser la demanda d'una llei de responsabilitat política. Des de llavors articles d'opinió i converses han mantingut el tema d'actualitat. L'associació AD800 ha convocat pel dia 21 d'octubre una manifestació i, un cop més, la responsabilitat dels polítics podria ser un dels temes estrella. Els mecanismes de control de l'activitat dels càrrecs polítics en un estat de dret són diversos, començant pel control parlamentari, seguint pel sistema judicial i acabant pels mecanismes democràtics de les eleccions. En teoria, doncs, els mitjans per controlar que l'acció política dels nostres dirigents hi són, a la pràctica, però, podem dubtar de la seva eficàcia. El control parlamentari pot ser ineficaç quan es produeixen situacions de majories absolutes, quan els interessos de diferents grups parlamentaris coincideixen...

Certes accions o omissions en l'acció política podrien ser objecte d'investigació i, si s'escau, condemna per part de la justícia, el sistema judicial pot ser ineficaç en aquesta tasca. La inoperativitat dels fiscals o batlles podria ser deguda a la manca de mitjans, materials o humans davant situacions sovint complexes, o bé, també, a una insuficient independència entre sistema judicial i els poders legislatiu i executiu. Finalment, en un sistema democràtic, el ciutadà té el poder, exercint el seu dret a vot d'aprovar, o no, l'acció dels seus representants polítics. Si l'activitat parlamentària o l'acció de govern es fan en l'opacitat, difícilment els ciutadans podran avaluar els seus representants, una total transparència en el funcionament de les institucions públiques és, doncs, fonamental en un sistema democràtic. D'altra banda, el sistema electoral pot desvirtuar els valors de la democràcia donant major pes a uns vots en front d'altres, o fent que els representants defensin els interessos d'un partit polític abans que els dels qui els han votat.

La responsabilitat política vindrà d'una justícia independent i forta, d'una transparència en l'acció política i l'administració i d'un sistema electoral just.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT