'Sapere Aude'
- Les respostes per part d'Espot no van provocar altra reacció que la indignació i la estupefacció
Vicepresident portaveu del SIPA
- Foto: EL PERIÒDIC
Sapere Aude o atreveix-te a saber. Expressió que va escriure el filòsof romà Horaci en una de les seves obres i que després s'ha utilitzat com a lema en escuts d'universitats com la Universitat de Huelva, la Universitat Europea Miguel de Cervantes i la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.
Aquesta expressió té moltes traduccions però en l'actual context que vivim els policies, només en té una: alguns polítics volen saber la veritat i els que tenen l'obligació d'ensenyar-la, o la desconeixen o no la volen conèixer. Sí, aquesta és la sensació desagradable que ens va quedar a tots aquells membres del Cos de Policia que vam assistir a la sessió del Consell General de data 11 d'octubre passat, quan el M. I. ministre de Justícia i Interior, Sr. Xavier Espot Zamora, en contestar a la pregunta del M. I. Conseller General Sr. David Rios Rius sobre els passos que ha fet Govern per contractar les places vacants per jubilació de policies.
Les diverses respostes per part del Sr. Espot no van provocar altra reacció que la indignació, la estupefacció i sobretot el malestar en apreciar que desconeixia la veritat sobre la problemàtica interna i actual del Cos de Policia. Aquesta compareixença davant de l'hemicicle parlamentari, pretenent que «tot va bé» a la Policia, es va rebre com un atac frontal a tots els esforços que avui dia fan els homes i dones del Cos per fer que aquest país sigui un Estat tranquil i atractiu per a tothom en matèria de seguretat pública.
A més, titllar d'alarmisme una pregunta feta amb respecte i objectivitat que va incloure apreciacions reals del conseller socialdemòcrata, fou desafortunat per part del M. I. ministre d'Interior i que molts de nosaltres la definim com un acte més aviat de responsabilitat política de dit parlamentari de l'oposició. En aquest cas el Sr. Rios va fer un praesumit aude, atreveix-te a preguntar (traducció molt sui generis d'un servidor) i les respostes van ser d'autèntica ciència ficció, que després de valorar amb la resta de companys, varem arribar a la conclusió que l'absolut desconeixement manifest en les declaracions del Sr. Espot (del que vaig parlar en els mitjans de comunicació a la sortida de la sessió), respon objectivament al fet que la informació de la qual disposa l'interessat sobre la utilitat de l'estructura organitzativa, els mitjans humans i els recursos materials del Cos és com a mínim irreal. I aprofito per fer constar que res té a veure amb les capacitats del titular de la cartera d'Interior, el qual em permeto comentar que va cursar la seva llicenciatura a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, universitat que per cert té com a lema Ser i Saber (d'aquí la importància que he donat a l'encapçalament).
Res més lluny de voler ofendre a ningú, i per tant seguint el lema de l'ans esmentada universitat que és ser conscient del que un ÉS i ser conscient del que un SAP, insisteixo que algunes afirmacions van ser errònies, ja que les xifres que es van donar en relació al nombre de membres del Cos que es van jubilar són incorrectes. El Sr. Espot va dir que dels darrers membres del Cos jubilats, aquests eren majoritàriament administratius i la resta policies, res més lluny de la veritat. No és cert, ja que va ser just al contrari i el més curiós de tot és que alguns d'aquests administratius feien tasques en un lloc de treball on ara les assumeixen policies. Per tant, tornant a la qüestió que ens ocupa, la jubilació de membres del Cos és una qüestió de seguretat nacional creiem i «mal li pesi a alguns» (com diria el nostre cap de Govern) s'ha de tenir en compte les possibilitats existents, és a dir, el M. I. ministre de la Funció Pública quan va presentar l'estudi actuarial del sistema de pensions del funcionariat, ens va dir: «farien falta 279 milions d'euros per poder pagar les pensions de jubilació, però aquest és un escenari en el pitjor dels casos». Volia dir que la xifra potser no era tan gran com es pretenia realment. Doncs jo, que em considero un home obedient i disciplinat, he seguit el mateix criteri i per tan li pregunto al M. I. ministre de l'Interior si ha tingut en compte el pitjor dels escenaris tal i com ho fa el seu company de navegació política. És a dir, 70 policies susceptibles de poder-se jubilar. ¿Què passaria? ¿S'ha previst un pla d'acció tal i com ho va preguntar el Sr. Rios? ¿És per tant alarmisme? ¿I si és així, el criteri del Sr. Cinca també és alarmista o no?
Altrament, i en resposta a les manifestacions fetes pel Sr. Espot posteriors a la sessió del Consell, he de dir que mai ningú ha volgut ni vol posar en dubte els seus coneixements i la seva vàlua com a membre actiu de la justícia andorrana, ni tan sols posar en entredit la seva carrera política, però se m'ha de permetre que legítimament li faci saber que mentre ell cursava els seus estudis, alguns de nosaltres el 1995 ja fèiem patrulles per protegir els nostres ciutadans i no ens ha calgut mai fer valdre si varem cursar estudis universitaris (que també n'hi ha) per realitzar aquesta professió.
Finalment, sense ànim de voler avorrir més al lector i conscient de que al peu d'aquest escrit es produiran comentaris anònims (desafortunadament) que produiran l'efecte inevitable de la dita també coneguda com Veritas Odium Parit, la veritat engendra odi (Terenci), convido (i ho faig amb respecte i sinceritat) al Sr. Espot a debatre públicament o en privat (si vol, ja que fins el dia d'avui encara no s'ha reunit amb el Comitè Executiu del SIPA) tot el contingut de les seves manifestacions en la sessió del Consell General per tal d'aportar-li informació objectiva, contrastada i per tant real de la situació interna del Cos de Policia que l'únic que pretén és millorar en pro del poble andorrà.
Alguns apunts ràpids com el fet que s'estan utilitzant vehicles amb més de 200.000 km i de forma continuada en règims de 24 hores, material individual que s'ha de renovar, material col·lectiu obsolet o caducat, grups operatius amb recursos humans minsos i altres que fan tasques afegides que els allunyen de les seves tasques prioritàries, etc. Tot degudament documentat i a punt per compartir amb el nostre M.I. ministre de Justícia i Interior, Sr. Xavier Espot Zamora.
Ja veu, nosaltres que segons alguns il·lustres d'aquest país som «una banda de quatre arreplegats», també volem dialogar sempre amb la veritat a la mà.
Per a més informació consulti l'edició en paper.