PUBLICITAT

Un procés constituent

PEDRO CALVO H.
Periodista

Està bé que les entitats demoscòpiques, com Metroscopia i el propi CIS, ens informin dels resultats dels seus sondejos sobre l'actitud, opinions i interessos dels espanyols al voltant de les situacions derivades de la crisi econòmica. El que passa és que als observadors de la realitat no ens aporten gairebé res de nou que no sapiguem. El País titulava a la seva portada, sobre el sondeig de Metroscopia, que la fidelitat dels grans partits, PP i PSOE, es desploma en plena campanya electoral de Galícia i Euskadi.

Bé, en realitat, la caiguda ja s'havia anat produint al llarg dels mesos passats. Potser matisin més en l'asseveració que els seus propis votants els donen l'esquena. Les xifres en aquest sentit són esgarrifoses, però res que no fos rigorosament esperat en vista de la realitat política i econòmica generada pel comportament dels dos partits davant la crisi. Poc consol per al PSOE constatar que la seva diferència en intenció de vot amb la del PP s'ha reduït a sis punts, ja que les expectatives de tots dos partits són numèricament ridícules.

Terrorífica és la valoració dels dos líders, Rajoy i Rubalcaba, molt més enfonsats que els seus propis partits. Res sorprenent. El Govern del PP es deslegitima en aplicar unes mesures absolutament contràries al seu programa electoral. D'aquí la justíssima demanda d'un referèndum per posar això en ordre o d'unes noves eleccions generals. El creixent moviment popular que omple els carrers i places de les ciutats coincideix mil·limètricament amb els resultats de Metroscopia i CIS, perquè després digui Rajoy aquesta gran simplicitat de la majoria silenciosa que, segons ell, dóna suport al Govern. La majoria, silenciosa o no, no dóna suport al Govern, però tampoc al principal partit de l'oposició.

Compte amb la possible fallida del sistema, que o dóna cabuda i protagonisme a les reivindicacions dels moviments populars o pot quedar buit i sense sentit. Meditin en el tema d'aquest referèndum que pogués obrir el camí d'un procés constituent que regenerés la vida política d'aquest país.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT