PUBLICITAT

Regular la competència

ALEXIS ESTOPIÑÁN

La situació més histriònica en política s'ha esdevingut recentment al sud d'Itàlia. Fins al punt que dimarts passat, el Govern d'Italià de Mario Monti va decidir dissoldre el consell municipal de la capital de província Reggio Calàbria, de 186.000 habitants. Motivat per la sospita de vincles amb la màfia local Ndrangheta, una de les majors organitzacions de narcotràfic a nivell mundial (per sobre de la Camorra o de la Màfia siciliana). La vanitosa actitud amb la que actuava el consell municipal havia arribat al punt de que el consistori no disposava ni de gabinet jurídic propi.

L'anunci de la forçada dissolució la va anunciar la ministra d'Interior italiana afirmant que tenien «la voluntat de retornar al país a la legalitat.... perquè sense legalitat no hi ha desenvolupament».

Aquests extrems succeeixen quan les coses es passen de la ratlla i això passa quan tot va bé, massa bé, i a més o bé no hi ha regulacions o senzillament, s'actua com si no hi fossin.

Per sort aquí no tenim histrionismes d'aquesta mena, i segur que algun que altre cop l'ha frenat la UIF, la Unitat d'Intel·ligència Financera. Tot i així, estem veient com en alguns sectors de vegades es produeixen situacions que freguen els extrems legals, perquè o bé no hi ha normatives o bé perquè aquestes són tant antigues que estant completament desfasades de la realitat.

Quelcom similar està passant al no disposar d'una llei de la defensa de la competència. Les darreres setmanes ha aparegut la polèmica sobre els preus de venda al públic del tabac, i ràpidament les reaccions no s'han fet esperar. Quelcom similar també va succeir quan van augmentar alhora els preus de les comissions de certs serveis financers.

Però si algun sector pateix des de fa anys aquesta manca de regulació és el sector de l'hoteleria, on sovint els preus se situen molt per sota del preu de cost dels serveis hotelers. Aquesta guerra soterrada de preus de la qual es beneficien els turistes i que en un principi sembla una bona forma d'atreure més visitants, aconseguint així mantenir cert nivell d'ocupació hotelera. La realitat és que està ofegant als petits hotelers, molts dels quals han hagut de tancar. Però aquesta situació del «pa per a avui i fam per a l'endemà», acabarà provocant la inviabilitat financera dels qui han practicat aquesta política agressiva.

El projecte de llei de la competència i protecció del consumidor que el Govern vol entrar a tràmit parlamentari aquest desembre, haurà d'assegurar no tant sols la promoció de la competència entre les empreses, perseguint i penalitzant les conductes anticompetitives i les operacions de concentració empresarial que suposin una alteració de la competència efectiva. Sinó que haurà de mantenir la capacitat d'elecció del consumidor, assegurant de retruc, la qualitat dels serveis de les empreses.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT