PUBLICITAT

Gestionar la crisi

ALEXIS ESTOPIÑAN
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

La liquidació a compte dels nous impostos de societats i d'activitats econòmiques ha recaptat 15,3 milions d'euros, el que representa que les empreses andorranes van tenir l'any passat uns beneficis de més de 612 milions d'euros.

El liquidat fins la data s'acosta força a la previsió dels 17,4 milions anotats com ingressos en el pressupost del 2012. Tot i així convindria saber quantes de les 5.600 empreses que han tributat, són les que han obtingut benefici i quantes són les que han incorregut en pèrdues. Tampoc sabem l'estalvi de les famílies del país. Però que estiguem per sota del previst, denota com la proporció deu ser negativa, tal com ja va estimar el PIB de l'any 2011 situat en un -0,4%.

En aquesta situació, amb quatre anys seguits en recessió econòmica, que una empresa obtingui beneficis o que una família aconsegueixi estalviar sembla més una broma de mal gust o una utopia, lluny de ser un objectiu viable i real.

Però sí, hi ha gent que ho aconsegueix. Quan s'està ben hipotecat, o enganxat amb pòlisses de crèdit que no s'amortitzen, és difícil veure amb optimisme l'horitzó. Però el cert és que hi ha espai per donar un nou enfocament als negocis tradicionals, hi ha nínxols de mercat per a nous negocis.

Durant aquests darrers anys hem vist com es regeneren restaurants, amb noves terrasses i nous serveis, més accessibles o més vistosos. També apareixen empreses noves que ofereixen els productes per internet i els porten a domicili. Empreses que encaren nínxols encara no explotats al país, com l'atenció integral per a la gent gran.

En aquest sentit, del que es tracta és d'evitar tant com sigui possible les pèrdues, ajustant-se el cinturó fins al necessari. No es tracta de mantenir l'activitat a base dels fons propis o de l'estalviat fins la data. Estudiar amb cura les activitats en curs i analitzar noves perspectives de negoci, ja sigui oferint nous serveis, explotant al màxim les noves tecnologies, buscant nous socis, o fins i tot plantejar-se una reorientació l'objecte social.

No es tracta de fer màsters de gestió empresarial, ni de llençar tòpics al vent, però sí de plantejar com la gestió en aquests temps de crisis és certament un exercici dur però viable. Hi ha un fons de comerç treballat des de fa molts anys. No s'ha de defallir. Només una atenta gestió de l'activitat pot aspirar a la quadratura del cercle, generant beneficis o assegurant estalvis per a l'endemà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT