PUBLICITAT

La broma del tupper

VICTORIA LAFORA
Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Primer es van retirar les subvencions al menjador a les escoles públiques, després es va decidir autoritzar al fet que els nens poguessin portar el menjar en una carmanyola, es va delegar tota la responsabilitat en els centres i han acabat pagant els pares.

Tanta improvisació, tanta retallada poc meditada, comporta gairebé sempre un final desafortunat. Pot ser que surti més cara la inversió en neveres o microones, a pagar monitors que cuidin dels nens del tupper, a preparar un altre menjador en cada col·legi, que haver seguit mantenint una subvenció amb criteris de necessitat.

A Madrid, almenys, el cost que suposarà a les famílies que el seu nen porti el tupper serà de tres euros amb vuitanta, només un euro menys que anar al menjador escolar. ¿És un preu dissuasori? Per descomptat ho sembla. ¿És una forma de demostrar a les mares que no val la pena matinar per preparar el menjar del nen, ni la discriminació que suposa el menjar de carmanyola? Sembla que també.

Al final, el Consell de Directors de Col·legis Públics ha decidit, en arrencar el curs en les condicions de penúria més greus des de fa molts anys, que aquesta és una forma de dir que ja n'hi ha prou als responsables del ministeri i les autonomies.

Amb cinc milions d'aturats, la pujada de l'IVA que afecta al material escolar, els llibres de text i els uniformes, hi ha moltes famílies per als qui la despesa de menjador els supera. Per la seva banda, els centres que han vist com es multiplica el nombre d'alumnes per aula, mentre els interins se'n van al carrer, s'atrinxeren i es defensen. Els polítics d'ambdues administracions han aconseguit enfrontar a la comunitat escolar que fins ara tenia una sola veu en les protestes contra el desmantellament de l'ensenyament públic i universal.

Al final, la discriminació arribarà als nens, i si no al temps. Un alumne que mengi de carmanyola i no assisteixi a les activitats extraescolars, que també han pujat de preu, serà diferent de la resta dels nens de la seva classe. En determinats col·legis del franquisme a les nenes «becades i pobres» se'ls feia entrar per una altra porta i amb diferent uniforme. També la reforma educativa del ministre Wert comença a tenir l'aire d'uns altres temps ominosos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT