PUBLICITAT

Estudis de postgrau

FRANCESC RODRÍGUEZ
Historiador

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Si els meus records són bons, quan em va tocar decidir si volia cursar una formació universitària –és veritat, ja fa uns quants anys– eren una minoria els estudiants que volien –o podien, moltes vegades– continuar el estudis després de quart de batxillerat per, així, poder optar per aquesta via.

Les perspectives eren, a més, relativament limitades: acabar la «carrera» i, potser, compaginar tot seguit una feina amb la realització de la «tesina»; el doctorat es veia molt lluny –si és que es veia– i pràcticament no hi havia més possibilitats per continuar els estudis si no era matricular-se en la mateixa o en una altra facultat per buscar una segona llicenciatura.

Les coses han canviat, i molt. Trobar una feina quan s'acaba la formació universitària bàsica, per dir-ho d'alguna manera, és impensable. Si no tens trenta-sis formacions generals de postgrau, una dotzena de màsters especialitzats, el domini de tres o quatre llengües i, a més, molta sort, no pots trobar feina.

Exagero una mica, ja ho sé, però aquesta és la via.

El tema dels màsters i dels estudis de postgrau em fascina cada vegada més. En primer lloc pel nombre: a l'encapçalament de la pàgina web dedicada als màsters que es poden cursar a la universitat on vaig seguir els estudis, diu que la seva oferta és superior als 500! Així mateix, pel grau d'especialització d'aquests: podem trobar, en aquesta mateixa universitat, els màsters «Arts visuals i educació: un enfocament construccionista (sic)», «Fisiologia integrativa», «Salut, biotecnologia i computació» o «Innovació en disseny per al sector turístic». I també em té captivat per la curiositat d'algunes de les propostes.

Llegia fa pocs dies un suplement del diari El País, dedicat a formació i ocupació, en el qual hi havia un article sencer sobre el tema; en aquest, el periodista, després de constatar que l'oferta només fa que adaptar-se a la demanda, ens informava que ja es pot cursar, per exemple, un màster en «Ciències bèl·liques» o, fins i tot, en «Tarot avançat».

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT