PUBLICITAT

Objectius ?en línia

ALEXIS ESTOPIÑÁN

Com cada any, la presentació de l'informe econòmic de la Cambra de Comerç dóna el tret d'inici al nou curs econòmic. Però, de fet, l'informe arriba sempre nou mesos amb retard, un indicador de com les dades encara no les disposem amb el termini adient.

Tot i així, el retard propícia la contextualizació de l'any en curs, amb el que de nou s'afirma com «l'economia andorrana continua en recessió i sense signes de millora, de manera que les perspectives econòmiques per a l'any 2012 són desfavorables». Un titular reincident que a força de repetir-se en els darrers cinc anys, ha deixat de ser-ho.

Destaca de la presentació, com per primera vegada, la cambra de comerç reconeix l'esforç del parlament andorrà per haver-nos dotat d'un marc jurídic i fiscal homologable i competitiu. Tot i així, no el considera suficient mentre no vagin acompanyades d'una bona comunicació per la captació d'inversions internacionals i de la creació de clústers en sectors de la salut, les TIC o l'educació. Unes accions que la Cambra vol realitzar amb col·laboració amb el Govern.

Així, Marc Pantebre, president de la Cambra de Comerç, reitera la proposta per construir un Acord per la competitivitat d'Andorra. Un Acord que vol institucionalitzar la col·laboració entre el sector públic i privat. Un Acord que hauria de ser fàcil d'encaixar amb la iniciativa Actua que el govern Govern va engegar aquest estiu, seguint l'estratègia de l'obertura econòmica. Al respecte caldrà estar atents de quan i com es formalitza.

Però el més curiós en la presentació de l'Informe econòmic d'ahir, va ser el torn de rèplica del cap de Govern, el qual va aprofitar per fer públic el full de ruta de Govern per aquesta tardor. Des de l'anunci de l'establiment en el 2014 de l'IRPF (amb un tipus impositiu del 10%), a la llei de la competència, la llei d'atenció social, i la delimitació de les competències.

Amb aquesta habilitat, el cap de Govern es confirma com el més hàbil respecte als seus antecessors a l'hora d'entendre la importància de l'informe econòmic de la Cambra. Una reacció a les antípodes del discurs del 2007 del llavors cap de Govern quan va afirmar que «les mesures per reactivar l'economia no revitalitzaran res». La malaurada frase va ser ben certa. Ara, en el moment en que sembla com Govern i la Cambra tenen en una mateixa línia els objectius de país, caldrà veure si junts aconsegueixen amb èxit la tant anhelada i necessària reactivació econòmica.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT