PUBLICITAT

Un enemic del poble

RAFAEL TORRES
PERIODISTA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Caminen els jerarques del Partit Popular, pel que sembla, molt preocupats per la defecció de molts dels seus votants, doncs el seu Govern, el d'aquest Rajoy que es va anar al futbol en plena voràgine, en ple «crac» financer, està exhibint una rara habilitat per indignar tothom, al propi i l'aliè. Excepte els taxistes de Madrid, que van aconseguir ràpidament neutralitzar les mesures que anaven contra els seus interessos amb un motí carrer de gran aparell i virulència, i llevat dels rics, amb els que sembla no anar la cosa, la resta dels espanyols abomina, en efecte, de la desatenta, erràtica i devastadora política governamental que consisteix, sobretot, el ficar la mà a la butxaca, en les nòmines, en els subsidis i en els estalvis de la gent.

Però aquest Rajoy i el que representa no és un enemic del poble a l'estil del doctor Stokmann de l'obra d'Ibsen titulada així, Un enemic del poble, precisament. Res a veure. Només el títol. Stokmann representa la decència, l'ètica, la integritat moral i professional: denuncia que les aigües del balneari, establiment que proporciona sucosos beneficis als rics del poble, estan infectades. Les forces vives se'l volen menjar viu, i les mortes, també. Es queda sol, com Gary Cooper davant el perill, i s'ha d'exiliar del poble amb la seva família. Res a veure. Només el títol. Encara que en alguna cosa s'emparenten l'obra d'Ibsen i la realitat espanyola actual: en la primera, la majoria, que vol silenciar la insalubritat de les aigües per seguir guanyant diners, s'equivoca, i en la segona, votant a mansalva a aquest senyor tan poc preparat i aquests seus col·laboradors tan despietats amb els humils, la majoria es veu que es va equivocar també.

Molts votants del PP ho diuen: es van equivocar. I afegeixen el «mai més» que en molts casos, donada la tenaç incondicionalitat del col·lectiu, es quedarà al «fins les pròximes eleccions».

Però en altres casos, molts també, la defecció serà real i irreversible. I això els preocupa als jerarques del PP. Més, segons sembla, que el calvari que li estan fent viure a tanta gent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT