PUBLICITAT

Evitant el forat negre

ALEXIS ESTOPIÑAN
[email protected]

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Després que ahir el Banc Central Europeu aprovés la compra il·limitada de bons de títols d'un a tres anys dels països europeus, sempre i quan aquests demanin prèviament el rescat, amb els conseqüents condicionants d'ajustaments a les seves economies. Tot sembla indicar que Espanya i Itàlia faran aquest pas, frenant així la pressió al tipus d'interès dels deutes soberans i de retruc a l'euro.

Si així succeeix –ho sabrem durant aquest setembre– veurem com mica a mica el creixement econòmic de la zona euro començarà a repuntar, doncs l'oficina estadística europea, l'Eurostat ha confirmat l'estimació del PIB europeu del segon trimestre del 2012 situat en un -0,2% respecte el trimestre anterior i en un -0,5% respecte l'any anterior.

Aquí a Andorra, no podrem ignorar tots els canvis estructurals necessaris, dels que el Govern ja anunciat les prioritats d'aquesta tardor, l'urgent delimitació de competències entre les administracions públiques i la reforma de la Seguretat Social. Però amb tot, no podem deixar de creuar els dits perquè l'economia espanyola remunti el vol d'una vegada per totes, per sortir de la recessió en que està immersa. És del tot evident com la caiguda del turisme, prové per la disminució dels que no pernocten, és a dir els excursionistes, principalment espanyols, com mostren les xifres del mes de juliol en un -6,5% per sota de l'any anterior.

Tot i que els turistes que no són francesos ni espanyols augmenten amb força, en un +6,6,% per sobre del juliol del 2011, aquestes xifres no compensen. Aquest canvi de tendència en el turisme del nostre país, té qüestions positives, com que les despeses dels turistes són superiors a les dels excursionistes. Però no és suficient, Andorra necessita del volum d'excursionistes que diàriament entren i surten amb les bosses i els dipòsits dels cotxes plens.

Així que, tot i que des del Ministeri de Turisme es facin campanyes d'informació cada vegada més especialitzades i amb una imatge de marca més definida i amb productes combinats per vendre. Tot i que es redueixin els costos estructurals innecessaris, com el tancament de les oficines de turisme a l'exterior. Necessitarem per créixer que el nostre país veí deixi d'induir-nos al seu forat negre econòmic, tornant a posar en positiu tots els seus indicadors econòmics, perquè sinó serà tot més dolorós i ens resultarà francament molt més difícil. No es que siguem un homo conformicus sinó és que ara per ara, no podem oblidar-nos com som un petit veler al bell mig d'una tempesta, que no es conforma sinó que lluita per continuar navegant en el segle XXI.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT