PUBLICITAT

Posar en positiu el PIB

ALEXIS ESTOPIÑÁN

L'estiu sempre és un bon moment per reflexionar i plantejar nous projectes. Les Universats d'Estiu tenen aquest objectiu, i així ho està fent decididament des de fa 25 anys la Societat Andorrana de Ciències i totes les persones que hi col·laboraren. Tal com deia en aquest diari el coordinador de les jornades, n'Antoni Pol, «repensar Andorra des de Prada té també sentit perquè es tracta d'un nivell diferent, exterior i universitari».

He de confessar que sóc dels mandrosos a l'hora d'agafar el cotxe per anar fins a Prada de Conflent. Per norma sóc dels que em (re)llegeixo el recull de les seves conferències, sobretot quan em vull assessorar en algun tema concret. Per això ha esdevingut tan imprescindible l'edició dels seus llibres, tot i que a en aquests moments comença a ser necessari que trobessin el finançament per reformar la seva web i penjar tota la documentació acumulada en aquests anys.

Enguany s'ha posat sobre la taula l'aposta del Govern actual, l'obertura econòmica. És un tema actual, necessari i que determinarà la línia política i econòmica d'aquest segle. No en va, sense anar més lluny, aquesta setmana Rússia ha finalitzat quasi 20 anys de negociació per acabar entrant a l'Organització Mundial del Comerç. Nosaltres no en som membres, però sí tenim la condició d'observadors des del 1999.

Tot i així, tinc la sensació que el món va tan ràpid, que crec que no som prou preventius amb les previsions econòmiques a venir. Des de fa un parell d'anys sembla que estiguem castigats, no és que ens hagin quedat assignatures per setembre, sinó que senzillament no es pot parar. Les vacances típiques s'han escurçat a una setmana esgarrapada a la feina del dia a dia. La crisi econòmica ens afecta tant que no podem estar despistats, ni establir un parèntesis a les nostres obligacions professionals.

L'aire, de voltes, és tan dens, com si les notícies no ens deixessin descansar. Hi ha molts temes que han de ser tractats, canviant d'arrel els seus fonaments. No hi ha temps per entretenir-se massa en les reflexions. Abans sempre ens deien que s'ha d'arreglar la casa abans d'arreglar el de fora, però ara s'ha de tractar tot alhora. Buscar inversió estrangera alhora que es replanteja tot el marc fiscal, reduir totes les despeses possibles alhora que s'ha de replantejar la llei de les competències comunals.

A l'igual que els gestors de les empreses no poden perdre pistonada, els polítics no poden esperar al 8 de setembre per reprendre el curs. No haurien de perdre de vista que en aquests moments no poden haver-hi ni posicionaments parroquialistes ni colors polítics. El segon semestre 2012 hauríem de tornar a posar en positiu el PIB.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT