PUBLICITAT

Madrid juga a ser Brussel·les

JOSÉ L. GÓMEZ
Periodista

Diverses comunitats autònomes tenen crisis de liquiditat com a conseqüència de venciments de deute per valor de gairebé 16.000 milions d'euros d'aquí a desembre. En realitat, es tracta de venciments de títols de deute però també de préstecs i de línies de crèdit. Conscient d'aquest problema, el Govern central va crear el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), dotat amb 18.000 milions d'euros, que ja té un primer client: la Comunitat Valenciana, mentre que altres autonomies –entre elles, Andalusia, Catalunya, Canàries, Castella-la Manxa, Balears i Múrcia– hi estan pensant. ¿Problema? Com que Madrid juga a ser Brussel·les, les condicions del FLA reprodueixen les que li imposa la Unió Europea a Espanya, ara a la vora de la intervenció general, a costa del recurs de Mariano Rajoy a Itàlia, que pateix gairebé les mateixes dificultats amb els tipus d'interès que abona per col·locar el seu deute.

Fa l'efecte que el Govern s'oblida que les comunitats autònomes també són Estat –així ho recull la Constitució–; per aquest motiu sobta tant que Rajoy decidís que l'increment d'ingressos sobre el pressupost de 2012 vagi a parar íntegrament a les arques del Govern, sotmetent a les autonomies a un ajust del dèficit –0,7% el 2013– que és tan poc realista com el que Brussel·les li imposa a Madrid. I perquè no hi hagi marge d'escapatòria, el Govern ja va decidir que la devolució dels crèdits quedarà garantida per la retenció dels recursos del sistema de finançament de cada comunitat autònoma.

Tot sembla indicar que amb això es fa un pas més per fer recaure sobre les comunitats autònomes el pes de la reducció de les administracions públiques –d'entrada, Madrid aprofitarà el rescat per desmantellar el sector públic autonòmic–, un objectiu del que, sorprenentment, estan salvant-se les diputacions provincials allà on encara existeixen, ja que en les autonomies uniprovinciales van ser diluïdes als governs autònoms.

S'està fent tot tan ràpid i amb tan poc consens polític que sembla difícil que no tingui conseqüències.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT