PUBLICITAT

Objectiu, la classe mitjana

CARLOS CARNICERO
Periodista

La classe mitjana està sent destrossada. És un objectiu important dels ajustos perquè aquí hi ha el gruix de la població que tenia una posició suficient per pagar la crisi. Els menys afavorits ja han estat espremuts; on quedava una mica de suc era en aquest segment de ciutadania que amb els seus impostos sosté l'Estat.

La fórmula és de manual. Va passar a Argentina el 2001. Les receptes del FMI són paradigmàtiques. El capitalisme utilitza les crisis per afilar l'agenda conservadora: càstig dels sectors més humils i sacrifici de les classes mitjanes per tornar a reformar el capitalisme i donar més poder a les classes dirigents. Un petit percentatge de la població seguirà tenint el control dels recursos i aprofitarà l'ona de creixement, quan es produeixi, per sortir amb posicions reforçades.

La indignació és transversal. No funciona l'eix dreta-esquerra: tots els que no formen part de la casta dels triats estan indignats contra el Govern i la cúpula de poder econòmic.

Amb una irresponsabilitat creixent, es demonitzen les institucions que suporten la democràcia, i fonamentalment els sindicats, els partits i també aquells que s'esprimiran: els funcionaris. El terreny s'abona així per a una solució populista: en tretze països europeus ja hi ha forces d'extrema dreta amb representació parlamentària.

La recuperació vindrà tard o d'hora. Llavors els qui ocupin posicions de resistència econòmica creixeran com l'escuma. I començarem l'escalada cap a una altra bombolla econòmica en la qual la carn de canó tornarà a ser la part baixa de la piràmide. Lluitarà per recuperar posicions i amb el seu esforç i el seu consum tornarà a fer créixer als qui maneguen el món financer. No estem descobrint cap camí que no hàgim recorregut tantes vegades com crisis s'han produït. La qüestió pendent és definir com es canalitzarà la indignació i com blindaran els poderosos de les classes que destrueixen. De tant en tant, a la història de la humanitat, quan la calor és massa espessa, es produeix una revolució.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT