PUBLICITAT

¿El govern arracona el Pirineu?

  • El més greu ha estat que de rebre el 13% dels diners, el Pirineu, ara, en rep el 4%
FRANCESC VIAPLANA
President Regional d'ERC a l'Alt Pirineu i Aran

Periodic
Foto: NOE

El passat 20 de juny el Departament de Governació donava a conèixer l'atorgació de subvencions dels fons Feder amb una reducció d'un terç. ¿La crisi? Segur, però del que no té la culpa la crisi és que en repartir-los el Pirineu n'hagi sortit malparat.

De subvencionar 25 ens locals pirinencs l'any 2009 ara són cinc, però el més greu ha estat que de rebre el 13% dels diners, el Pirineu, ara, en rep el 4%.¿I heu sentit als diputats del Pirineu, o al delegat del govern al Pirineu dir alguna cosa?

No, com tampoc ho van fer en acceptar o promoure, vés a saber, que el Pirineu sigui l'única vegueria on s'ha desmuntat la feble estructura territorial formada per gent del país, el nostre, extens i poc poblat que necessita qui el defensi, que vetlli pels seus interessos tant des de l'àmbit públic com del privat. Algú que pugui gestionar les actuacions de cada departament i vetllar que la nostra realitat sigui present al planificar i prendre decisions.

Ens treuen el tren de la Pobla i ens n'assabentem la vigília, fan retallades a la sanitat i desconeixen que treure un metge, aquí, de vegades és reduir el 100% del servei.

Quan en Jordi Ausàs era conseller del Departament de Governació i en Josep Ardanuy delegat al Pirineu, llavors s'exercia amb criteris d'equilibri territorial.

Fou quan el pla únic d'obres i serveis, l'autèntica columna vertebral de les actuacions que poden fer el nostres ajuntaments va arribar amb força als municipis, com mai s'havia vist, per fer accions en quasi tots els nostres pobles entre els anys 2008-2012. Pràcticament el 10% dels recursos a repartir a Catalunya.

Fou llavors quan va arribar als pobles el senyal de tots els canals de televisió, quan el internet de banda ampla va entrar a tots els racons, quan es va dotar els ajuntaments de llevaneus, o quan TV Pirineus va fer honor al seu nom i es va poder desplegar pel territori, sent ara una gran eina de vertebració pirinenca. I tot això no fou per casualitat.

Senyor delegat del Pirineu, la piscina coberta del seu poble, el teatre de Tremp, el museu Ermengol de la Seu, el refugi de Montenartró o les places de Puigcerdà per citar-ne alguns, foren possibles per l'empenta dels alcaldes, segur, però també pel suport de governació que s'ha de mantenir.

Ara li pertoca lluitar i defensar els interessos dels municipis pirinencs, i de vegades barallar-se encara que perdi simpaties a Barcelona. I si vostè sol no pot, demani que es nomeni algun delegat que l'ajudi, si fins i tot la Catalunya central en té més!

Arromangui's si us plau, el món municipal i les empreses de proximitat que hi treballen ho necessiten, perquè una retallada com la del Feder en el cas del PUOSC, no ens la podrem permetre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT