PUBLICITAT

Allò perpetu no existeix

RAFAEL TORRES
Periodista

Excepte la mort i l'estupidesa humana, no hi ha res perpetu. Ho vaig descobrir de nen en assabentar-me que fins i tot les sepultures perpètues es removien als noranta anys. No obstant això, uns tipus enginyosos de la banca van inventar un producte que deien que era perpetu, i que consistia que certes institucions i entitats més o menys fosques els lliuraven diners per emprar-los en l'especulació i algun tripijoc. Alguna cosa devien ensumar-se a Espanya aquestes institucions i entitats, que van deixar d'emprar els diners en aquests cromos del més enllà, i llavors als tipus enginyosos de la banca se'ls va ocórrer que el mateix, enganyant una mica, els hi podien encolomar als petits estalviadors particulars.

I ho van fer impunement. I el resultat és el que veiem: en el cas de Bankia, que reté més de 3.000 milions dels estalvis dels seus clients, gent humil i d'edat avançada en la majoria dels casos, tenim que el Govern és còmplice encara de l'il·lícit, de la brutal exacció, de la delirant despulla, per molt que Rajoy, que com sempre ha parlat sense concretar res, hagi vingut a dir que sí, que les anomenades Participacions Preferents són tot això.

A Anglaterra, Alemanya, existeixen Participacions d'aquestes, però les anomenen pel seu nom, Perpètues, Participacions Perpètues, i no, per portar a l'engany des de la pròpia denominació, Preferents. El nom crea la cosa, i encara que el perpetu, en puritat, no existeix (excepte l'estupidesa humana i la mort, com queda dit), s'encarna en aquests països seriosos en el producte especulatiu. Aquí, no obstant això, es van comercialitzar com si fossin uns dipòsits o imposicions a termini fix per a clients «preferents», amb el que això mola, que el prefereixin a un, ocultant minuciosament, excepte en el contracte inintel·l·ligible per a un profà en la matèria, que la combinació consistia que el banc es quedava amb els diners per a l'eternitat, per sempre. Per arrodonir el negoci, es van canviar les regles a la meitat del partit (desaparició del mercat on podien vendre's, suspensió de l'abonament d'interessos...), i encara caminen Goirigolzarri, i De Guindos, i Rajoy, en això, alimentant aquest laberint que està emmalaltint, humiliant i ofenent a tanta gent.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT