PUBLICITAT

Salveu la banca

CARMEN TOMÁS

Els mercats d'accions i de deute segueixen traient espurnes. La setmaneta ha estat d'infart, no apta per a cardíacs. No obstant això, s'han mogut moltes peces del puzle. Unes a favor i unes altres en contra. Cada dia apareixen nous gossos amb el mateix collaret que insisteixen que Espanya necessita ser rescatada. Uns altres creuen que Espanya és un país fiable, amb moltes dificultats, però que tirarà endavant quan arregli el seu sistema financer, en realitat una part del seu sistema financer. I aquí està la qüestió. ¿Cal acudir al mecanisme de rescat europeu o desafiar a tots i emetre deute per cobrir les necessitats de capitalització? ¿El BCE, ha d'actuar ja? ¿Per què Alemanya s'hi nega? Totes les preguntes tenen la seva resposta. La qüestió és per quin camí ha d'anar el govern d'Espanya. No crec que calgui tenir por a les paraules per més tinta negra que els posin. Si ja estem tutelats fins a l'extrem i no generarem confiança fins que se sanegi el sistema financer, fem el que sigui perquè això succeeixi i flueixi el crèdit per poder créixer i crear ocupació.

L'IBEX acumula una pèrdua del 27 per cent des de principis d'any i la prima de risc mai abans havia escalat als nivells actuals. Gran part d'aquest terrorífic escenari és la pròpia situació de la Unió Europea on cada vegada hi ha més desunió i més desconcert i discrepància sobre com abordar els problemes de l'euro. Però si una part són les males expectatives que sobrevolen sobre Espanya fem el que calgui fer. En uns dies hi haurà les auditories a bancs i caixes. Ja tenim a les Comunitats Autònomes fent els deures correctament, el nostre altre gran generador de desconfiança. Utilitzem tots els mecanismes i la pressió i la diplomàcia i el que sigui per treure'ls el màxim rendiment possible.

Els espanyols necessitem no que guanyi la Roja, que estaria molt bé, sinó començar a veure ja resultats de les mesures preses i els sacrificis demanats. Molts s'han quedat pel camí, uns altres són a punt de fer-ho i la resta viu en la pura desconfiança sense atrevir-se a prendre decisions. Facin el que sigui, però facin-ho ja.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT