PUBLICITAT

Els pobres i la loteria

RAFAEL TORRES
PERIODISTA

Si hi hagués una Loteria de països, o una espècie de Primitiva o de «Cuponazo» per a estats, Espanya, o Grècia, o Portugal, podrien fiar la seva salvació en el nombre premiat per salvar-se així de les urpes de la usura internacional que, pel que sembla, s'ha fet amb el poder, amb tot el poder, a Europa. Això, jugar a la Loteria com a possessos, és el que vénen fent els espanyols des de temps immemorials per fugir de la crua intempèrie, de la pobresa sense remei, al allò que condueix el treball honrat, però em temo que si hi hagués una Loteria de països, la Grossa li tocaria sempre, com passa amb la Loteria de les persones, als rics, que són, amb diferència abismal, els que més juguen.

Hi havia un regidor del PP un pèl trabucaire i bastant folrat, Matanzo, a qui li tocava sovint, donant-se la circumstància que el 1991 va guanyar 30 milions de la de Nadal amb els dècims que li havia regalat una lotera per haver-li fet un petit favor administratiu. A Fabra, el de l'aeroport sense avions de Castelló, ni se sap la de vegades que li va tocar la Loteria, o, segons les males llengües, alguna cosa semblat a la Loteria però no exactament la Loteria, i a José María del Nido, advocat de Julián Muñoz i imputat ell mateix en l'Operació Malaya, la sort li va somriure d'orella a orella el Nadal del 2006, amb els 300.000 eurets de la Grossa. Els rics, que mai en tenen prou, compren restes de dècims, sèries senceres, aposten vermell i negre, parell i imparell, nombre i fila, i, naturalment, els toca, doncs la Fortuna, encara que se sol representar cega, mira de l'ull i no besa ni abraça a l'atzar.

Si hi hagués una Loteria de països d'Europa, la Grossa li tocaria sempre a Alemanya, mentre que Espanya, Grècia i Portugal es quedarien, en benefici d'ella, sense els calés emprats en adquirir l'únic dècim amb el qual jugaven. Ara bé, si aquesta Loteria fos universal, li tocaria a Xina tota l'estona, que ja té una porció de sucursals per tot el món d'una imaginària, però absolutament afecta i favorable, Donya Manolita.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT